Nuoruuden voimalla

Tuomo Tomperi 8.5.2012 14:54 Yksi kommentti

TAFT:n Miro Kadmiry ja Lightsin Aappo Saloranta ovat Vaahteraliigan lahjakkaimpia nuoria hyökkääjiä, joilta on lupa odottaa tulevalla kaudella paljon.

Nuoresta iästään huolimatta parikymppiset Kadmiry ja Saloranta ovat molemmat ehtineet saavuttaa jo paljon. TAFT:n pelinrakentajana jo vuosikaudet viihtynyt Kadmiry on kerännyt kokemusta myös maajoukkueesta ja Yhdysvaltojen yliopistotasolta. Vuonna 2010 divisioonassa ylivoimaisesti eniten edettyjä jaardeja kerännyt laitahyökkääjä Saloranta jatkoi viime kaudella liigassa samaan tahtiin. Molemmat jatkavat elintärkeissä rooleissa joukkueissaan myös tulevalla kaudella. Mitä miehet odottavat tulevalta kaudelta? Entä millaiseksi he arvioivat suomalaisen pelinrakentajan mahdollisuudet tulevan kauden liigassa?

– Tärkein tavoite on selvitä joukkueen kanssa välieriin, Kadmiry kertoo.

– Henkilökohtaisesti haluan tietenkin myös menestyä, olla oikea pelinrakentaja. Uskon, että myös suomalaisella pelinrakentajalla on mahdollisuus pärjätä liigassa. Pitää olla itsevarma. Pelisysteemin pitää myös olla juuri itselle sopiva. Meillä TAFT:ssa on oma hyvä juttu, jota on kehitetty jo pitkään.

Myös Saloranta uskoo suomalaisen pelinrakentajan tulevaisuuteen Vaahteraliigassa.

– Suomalaisen QB:n kanssa on mukava pelata. Suomessa on paljon lahjakkaita pelinrakentajia, esimerkiksi Miro, Santeri Supi ja Trojansin Joonas Andersson. Toki monella joukkueella on kova kiusaus ottaa jenkkivahvistus pyörittämään hyökkäystä. Suomalaisen pelinrakentajan kanssa on mahdollisuus kehittää yhteistyötä pitempään, Saloranta täsmentää.

Molemmat näkevät suomalaisen QB:n etuna sen, että hänen kanssaan joukkue voi harjoitella koko talvikauden.

– Amerikkalaisilla pelinrakentajilla on yleensä tapana parantaa kauden loppua kohden, Kadmiry kertoo.

– Ei kemia synny heti. Meillä TAFT:ssa on tosi hyvät suomalaiset laitahyökkääjät, joiden kanssa on vedetty läpi tosi hyvä talvitreeni. Aiempiin kausiin verrattuna nyt on pystytty etenemään nopeammin. Joukkueharjoitusten lisäksi ollaan pystytty järjestämään myös ylimääräisiä harjoituksia aikataulujen mukaan.

Saloranta haluaa erityisesti kehua yhteistyötään oululaisen pelinrakentaja Lassi Heikkilän kanssa.

– Lassin kanssa voi myös treenata hyvin. Jos laitahyökkääjällä on käytettävissä pelinrakentaja, molemmat voi talven aikana kehittyä ja parantaa omia heikkouksiaan. Ollaan heitelty Lassin kanssa palloa koko talvi ja haettu hyvää treeinä molemmille kummankin ehdoilla. Lassi on myös yksi kehityskelpoinen nuori pelinrakentaja tulevaisuutta ajatellen!

Statseilla ei oo hirveästi väliä. Kunhan on voittava hyökkäys! On ihan sama minulle, juostaanko vai heitetäänkö. – Miro Kadmiry

Pelinrakentajien ja laitahyökkääjien tilastoja on helppo seurata. Ovatko miehet asettaneet henkilökohtaisia tavoitteita tulevalle kaudelle? Kadmiry kertoo, ettei juuri välitä ”statseista”.

– Ei niillä oo hirveästi väliä. Kunhan on voittava hyökkäys! On ihan sama minulle, juostaanko vai heitetäänkö. Tärkeintä on, että voidaan haastaa puolustus ja tehdä pisteitä. Luotan myös meidän juoksupeliimme, se on aika monipuolinen. Juoksupeli ei ole pelkästään yhden jätkän varassa. Saatamme hyvinkin juosta 20-25 kertaa pelissä, mutta pallonkantajia on neljä. Juoksupelin suhteen on tarkoitus luottaa täysin suomalaisiin.

– Laitahyökkääjänä tietenkin arvostaa, jos saa koppeja ja tekee maaleja, Saloranta naurahtaa.

– Mutta lopulta en niin välitä statseista. Ei se tuhat jaardiakaan lämmitä, jos kaikki matsit on hävitty. Koko joukkueen menestys on tärkeintä. Kokonaisuus on tärkein. Toki mielellään pärjää hyvin myös henkilökohtaisella tasolla, mutta oon kyllä Miron kanssa pitkälti samoilla linjoilla.

– Toisaalta 4000 jaardia olisi hauska heittää, Kadmiry lohkaisee.

– No ei. Joka pelin pitää olla mulle onnistuminen. Aina tappion jälkeen on outo olo. Helposti miettii, olisiko voinut tehdä jotain paremmin. Yritän välttää sitä, että tulee matsin jälkeen huono fiilis.

Saloranta on samaa mieltä.

– Niin, kunhan jää hyvä maku suuhun. On tärkeää, ettei jää mitään hampaankoloon. Kun antaa aina 110%, voi syksyllä todeta että kaikki tehtiin mihin pystyttiin.

TAFT:n nousukausi Vaahteraliigaan jäi Kadmiryltä väliin Yhdysvaltojen matkan vuoksi. Louisiana Collegesta ei irronnut aloittavan pelinrakentajan paikkaa, mutta paljon kokemusta kylläkin. Mikä jäi tärkeimpänä mieleen?

– Tärkein ero on pelinopeudessa. Treeneissä piti laittaa pallo nopeasti liikenteeseen. Heittoikkunat ovat joskus todella pieniä. Monilla nuorilla on se ongelma, että pää tippuu. Ei tule katsottua yläkentälle, vaan jää tuijottamaan linjamiehiä. Siitä oppi Yhdysvalloissa jonkin verran pois.

Myös Saloranta on haaveillut pelikokemuksesta Yhdysvalloissa. Vieläkö asia on ajankohtainen?

– Toki se kiinnostaa, mutta sen järjestäminen ei ole ihan läpihuutojuttu. Talouspuolen jutut täytyy miettiä, mutta tottakai kokemus edelleen ajatuksena kiinnostaa. Yhdysvaltojen lisäksi myös Eurooppa kiinnostaa. En tarkoita sitä, että haluaisin lähteä kiertolaiseksi, mutta kovempi taso on toki kiinnostava ajatus. Ihan ajankohtainen asia ei kuitenkaan ole.

Salorannan haaveet on helppo ymmärtää, kun muistaa miehen menestyneen aikuisten sarjoissa jo 17-vuotiaasta asti. Voimapuolta miehen mukaan on kuitenkin vielä kehitettävä. Nopeutta Salorannalla riittää, mutta voimatasoja voisi vielä parantaa.

TAFT on liiganousijana toki erittäin kiinnostava. Moni haluaa tietää, miten divisioonamenestys muutetaan liigamenestykseksi. Joukkueesta vain harva on pelannut aiemmin liigatasolla. Onko sarjatason vaihto Kadmiryn mielestä näkynyt joukkueen otteissa kevätkaudella?

– Hyvällä tavalla kyllä. Treenimotivaatio myös joukkueharjoitusten ulkopuolella on kasvanut. Meillä on nettipalvelussa yhteisö, josta näkee kuinka paljon kukakin on treenannut. Pelaajat treenaavat astetta kovemmin.

– Nopeus meillä on aina ollut hyvä, sillä on pärjätty, Kadmiry kertoo.

– Mutta tänä vuonna jätkät on ottanut lisää lihaa!

Oulussa valmistaudutaan jo toiseen liigakauteen.

– Runkopelaajat tietää kyllä, mitä on tulossa. Pitää olla hyvässä kunnossa. Kaikki ei ole vielä ehkä päässyt täysin jyvälle vaatimuksista. Mutta niinhän se on aina ollut – osa tietää paremmin, osa huonommin.

Tulevalle kaudelle liigaan on asetettu uusi sääntö, jonka mukaan kentällä saa peluuttaa vain kahta amerikkalaisvahvistusta kerrallaan. Miten uusi sääntö vaikuttaa TAFT:iin ja Northern Lightsiin? Miro Kadmiry on toiveikas.

– Meillä on pyritty siihen, että vaikka jenkit loukkaantuisivat, joukkue ei silti saisi ottaa täysin turpaan. Rungon pitää olla kunnossa. Jenkit ovat kuitenkin vain vahvistuksia. Toki on hienoa, että kentällä on myös vähän kovempia jätkiä. Katsojienkin kannalta!

– Meille sääntö on ihan hyvä juttu. Ei Northern Lightskaan täysin jenkkien ympärillä pyöri. Lajin kannalta uusi sääntö on hyvä, mutta pidän myös vahvistusten pelin tasoa nostavasta vaikutuksesta. Kenties osa porukasta tulee katsomaan juuri jenkkejä! Amerikkalainen pelinrakentaja on toki vielä oma juttunsa, hieman kaksipiippuinen juttu. Voi olla, ettei kaupungissa ole riittävän hyvää suomalaista, joten jenkki-QB voi parantaa joukkueen hyökkäyspeliä paljon. Lightsin Brent Rausch on kyllä ammattimies, odotan kovasti jo tosipelejä hänen kanssaan, Saloranta sanoo.

– Toki edelleen voi hankkia kahden passin miehiä vaikka kuinka, Kadmiry lisää.

– Mutta pidän kyllä uudesta säännöstä. Ehkä tämä tasoittaa hieman voimasuhteita. Mm. Seinäjoella on nähty vuosien varrella paljon pelaajia EU-statuksella. Minusta pitää ymmärtää, että omat pelaajat ovat ne tärkein.

Liigakauteen valmistautuminen on sujunut molemmilta pelaajilta hyvin. Onko jotain tehty toisin aiempaan verrattuna?

– TAFT on pelannut kolme treenipeliä. Henkilökohtaisesti on toki aina jotain hiottavaa, mutta olen mielestäni valmis kauteen. Lähden kauteen hyvällä itseluottamuksella, Kadmiry kertoo.

Myös Saloranta on tyytyväinen omaan valmistautumiseensa.

– Fiilis on hyvä. En ole enää armeijassa, joten olen päässyt harjoittelemaan paremmin. Nopeutta on tullut lisää. Pallot ovat jääneet näppeihin, eikä vaivojakaan pahemmin ole ollut. Näkisin että pystyn parempaan kuin viime vuonna!

Liigassa pelaa tulevalla kaudella myös monia muita kiinnostavia U21-ikäisiä pelaajia Kadmiryn ja Salorannan lisäksi. Keneltä miehet odottavat eniten? Kadmiryllä on vastaus valmiina.

– Ensimmäiset kaksi, jotka tulevat mieleen, ovat Roostersin Henri Jussila ja Butchersin Micky Kyei. Molemmilla läpimurto tapahtui jo viime vuonna. Myös Phung Nguyen on puhdasta vikkelyyttä koko jätkä! Ja Aappo, kyllä mä suakin kehun. Sun vahvuus on ”yksi vastaan yksi”-tilanteissa, joissa pärjäät prosentuaalisesti aina.

Saloranta on Kadmiryn mainitsemista pelaajista samaa mieltä.

– Jep, nuo kaverit tekivät jo läpimurron. Nuoria hyviä pelaajia on toki paljon lisääkin! Meillä Oulussa odotan Niklas Krogerukselta paljon.

– Viime kausi oli nuorten läpimurtokausi. Joku varmasti yllättää tänäkin vuonna. Nuo kolme mainitsemaani kaveria on tosi nopeita ja kovia tekemään duunia. Jos TAFT:ia saan vielä kehua, niin veikkaan että meiltäkin on tulossa esille uusia nimiä, Kadmiry valottaa.

– TAFT on täynnä tasaisen tappavia jätkiä, Saloranta lisää.

– Ei mitään hehkutusta, vaan näytetään kentällä mihin pystytään.

Northern Lights matkustaa TAFT:n vieraaksi ISS-stadionille 15. heinäkuuta. Kuinka monta maalia Kadmiry ajatteli heittää? Montako jaardia Saloranta aikoo edetä?

– Toivottavasti niin monta, että voitetaan, Kadmiry nauraa.

– Mä en lähe uhoileen!

Saloranta on samoilla linjoilla.

– Ei mullakaan oo tarvetta uhota. Kunhan antaa kaikkensa, katsotaan mihin se riittää. Kunhan pysyy terveenä ja tulee hyvä matsi. Katsotaan, kuka vie!

Nuoresta iästään huolimatta miesten kypsyys näkyy siis myös urheilukliseiden loistavassa hallinnassa. Saammeko loppuun vielä kommentit tuhansille faneille?

– Ai niille miljoonille faneille, Kadmiry kysyy vaatimattomasti.

– Sen verran haluan sanoa, että on hyvä että Gridiron on pystyssä, se on siisti juttu suomalaiselle jenkkifutikselle, Saloranta ja Kadmiry kehuvat yhteen ääneen.

Gridiron kiittää ja toivottaa molemmille pelaajille onnea kauteen!

Kommentoi

  • Hyvää settiä.
    Kiva lukea näitä ja seurata täältä käsin Suomi-futista