Smithwick Jaguaarien pelinrakentajaksi

Gridiron Staff 25.4.2012 11:19 10 kommenttia

Jyväskylän Jaguaarit ovat päättäneet peluuttaa pelinrakentajana tulevalla kaudella seuraan tukimieheksi kaavailtua Daniel Smithwickiä.

Jaguaarien suunnitelmat menivät uusiksi, kun selvisi ettei aloittava pelinrakentaja Santeri Supi ollut vielä toipunut viimekesäisestä aivotärähdyksestään Helsingin Velodromilla. Vastaus löytyi joukkueeseen jo hankitusta Smithwickistä, jolla on kokemusta pelinrakennuksesta lukiotasolta.

Jaguaarit mainitsevat tiedotteessaan, ettei ratkaisu suinkaan ole tavaton eurooppalaisen jenkkifutiksen mittapuulla. Onkin totta, että sekä Roostersin Robert Johnson että Suomessa useammassakin joukkueessa pelannut Ryan Rufener ovat tehneet erittäin hyvää työtä pelinrakentajana, vaikkei kumpikaan pelannut paikkaa yliopistotasolla. Molemmat pelasivat kuitenkin aloittavana pelinrakentajana lukiossa. Smithwick sen sijaan palveli toisena pelinrakentajana, ja vaihtoikin lukiouransa loppupuolella puolustukseen.

Smithwickillä on silti kaikki mahdollisuudet menestyä Vaahteraliigassa, sillä hänen on mahdollista paikata heikkouksiaan hyvällä atleettisuudellaan ja monipuolisuudellaan. On mahdollista, että Jaguaarit käyttävät Smithwickiä säännöllisesti myös pallonkantajana.

Suurelta osin ratkaisu on luonnollisesti pakon sanelema. On mielenkiintoista nähdä, millainen pelimies tukimies Smithwickistä kuoriutuu, kun joukkue kohtaa hallitsevan mestarin Wolverinesin heti avausottelussa. Viime vuonna Jaguaarit olivat todellisissa ongelmissa Lukkes Gilganin korvatessa Supin Seinäjoki Crocodilesia vastaan. Tällä kertaa joukkueella on enemmän aikaa totutella toiseen pelinrakentajaan. Katsotaan, miten pitkälle Smithwick pystyy joukkueen johdattamaan.

Kommentoi

 • LB QB:ksi !! Jännä, mutta ymmärrettävä ratkaisu. Se seuraava Jagujen riskinottopaikka on sitten siinä, uskalletaanko tätä uusio-QB:ta peluuttaa LB:n paikalla ja miten paljon.

 • Scott Perliniä ei varmaankaan ollut tarkoitus käyttää juurikaan puolustuksessa, mutta suunnitelmat ehkä muuttuivat hänenkin osaltaan.

 • Suomalaiset pelinrakentajat ovat katoava luonnonvara. Roostersilla ja Taftilla rosterissa molemmilla 3, Trojansilla ja Lightsilla 1. Avaavia näistä kotimaisista enää 2. Vain kolmella joukkeella listattuna back up QB. Jotain tarttis tehdä. Ääriratkaisuna jenkki QB:n täyskielto tai peliaikarajoitukset.

 • Tää sama natiivi-QB ongelmahan on käsittääkseni ihan kaikissa Euroopan sarjoissa. Täyskieltoa en kannata, eikä sekään minusta ole hyvä ratkaisu, että osan matsista pitää peluuttaa suomalaista, jos pelikirja menee silloin uusiksi. Mutta QBksi ei tulla kuin pelaamalla ja jos et saa peliaikaa, niin miten voit kehittyä? Viisaimmat ratkaiskoot ton ongelman.

 • ja ex-LBeistä tulee kyl ihan ookoo kuupeitä :)

 • Tuossa Jaguaarien uutisessa tuodaan esille se, että hyvän pelinrakentajan on ilmeisesti pitänyt hankkia valmiudet jo high school ikäisenä (15v -19v). Jos tämän jälkeen aloittaa ja pääsee huipulle kyseessä on poikkeuksellinen lahjakkuus. Jos valmiudet (heittotekniikka/hand-off tekniikat, pelin hahmottaminen ja lukeminen, erilaiset ajoitukset,reakointinopeus, itseluottamus, johtajuus, jne) on hankittu oikeaan aikaan (herkkyyskausiteoria), voi näköjään olla pelaamatta 20-23vuotiaana pelinrakentajaa ja siitä huolimatta olla loistava Euroopan sarjojen QB yli 24 vuotiaana. USA:ssa high school sarjoissa pelaa reilut 15000 joukkuetta, jos varsity ja junior varsity joukkueet lasketaan mukaan. Suomessa on juniorijoukkueita 15v-19v ikäluokissa muutamia kymmeniä yhteensä. Kilpailuastelma valmiuksien hankkimiseen on suomalaisen QB.n kannalta näin ollen paljon heikompi. Puhumattakaan valmennuksen määrästä ja tasosta. Lisäksi QB.n pelipaikka on vähän kuten maalivahdin pelipaikka lätkässä tai soccerissa. Paineet ovat selkesti kovemmat kuin muilla pelipaikoilla, joten halukkaita on vähemmän. Ratkaisun avaimet ovat ehkä kuitenkin juniorityössä ja pelaaja- sekä seuramäärän kasvattamisessa. Oikotietä on vaikea tunnistaa.

 • Eikö tuo ole DB? Ainakin noin olin katsovinani Jaguaarien sivuilta.
  On ainakin miehellä mittaa 190cm näkee linjan takaa hyvin!
  Jos Jyväskylä jatkaa viime vuoden systeemmillä (näin vain yhden pelin tosin) niin ei varmasti aiheuta tuskia laittaa tuota QB:ksi.

 • Yliopiston tietojen mukaan OLB. Ja samassa yhteydessä pituudeksi mainitaan 5-10 eli reippaasti alle tuon 190 senttiä, itse asiassa alle 180. Surullinen totuus taitaa olla se, että jenkkilässä skidinä pihapeleissä hankitti QB-valmius on riittävä Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

 • Riski business, sanon minä. Juoksu pelit varmaan onnistuu itkemättä, mutta heiton kanssa
  ne ongelmat tulevat kuitenkin. Jos kaveri on tehnyt heitto hommia viikoittain niin ok, mut jos
  ei niin ajoitukset on hukassa. Tulee mieleen kausi 2010, kun Indians peluutti Daniel Sicardoa
  (LB Idahosta) QB:na , niin vaikka kaveri oli jäätävä pelimies, niin heittäminen oikeaan aikaan ja
  paikkaan oli liian suuri suu pala, tuloksena 3 intteriä eka matsissa. Itse jos olisin seurajohtajana
  en ottaisin tätä riskiä.
  asioita näin

 • Jep komppaan Jyrkiä. Daniel heitti kyllä palloa hyvin, mutta kohde oli sitten jotain ihan muuta. Ja hänellä oli kanssa QB-taustaa HS:stä.