Ennakkotunnelmia ennen ensimmäistä kohtaamista Ringstrassella

kalle 19.4.2012 10:08 Ei kommentteja

Tulevana lauantaina klo 19 meidän aikaa potkaistaan Sveitsin Churissä kaksiosaisen EFL-karsintaottelun Calanda Broncos vastaan Helsinki Wolverines aloituspotku.

Niinpä Gridironinkin on aika paljastaa viimeiset mietteet ja kommentit tulevasta vastustajasta Calanda Broncosista. Olemme seuranneet aktiivisesti joukkueen tämän kevään otteluita. Joukkueen parhaista pisteidentekijöistä on koottu oheinen yhteenveto.

Joukkueen maaleista on vastannut yhteensä 13 eri pelaajaa, joista seitsemän on onnistunut maalinteossa kahdesti tai useammin. Pelinrakentaja Marco Glavic on heittänyt yhteensä 10 touchdownia ja juossut yhden.

Nimi Kansallisuus Juoksu Kiinniotto Palautus XP YHT
Steve Valentino, WR USA 1 1 3 30p
Holger Hempel, K GER 26/26 26p
D.J. Wolfe, LB/RB USA 2 2 24p
Christian Steffani, WR AUT 1 3 24p
Johannes Eggenberger, RB CH 3 18p
Lukas Lütscher, WR CH 2 12p
Pascal Maier, WR GER 2 12p

Omasta puolestani esitin Wolverines puolustuksen apuvalmentajana toimivalle Jan Vilkolle vielä viikon alussa muutaman lisäkysymyksen Broncosin pelivideon analysoimisen jälkeen. Mihin hyökkäyssysteemiin Broncosin hyökkäys videon perusteella perustuu?

Heillä näyttäisi olevan kaksi erilaista systeemiä: Perinteinen Shot Gun-muodostelma ja “Pistooli-motion Full Backillä”. Pelinrakentaja Glavic ei ole kovin hyvä liikkumaan kentällä, mutta kokoa ja kättä häneltä kyllä löytyy.

Glavic QB:nä, D.J. Wolfe pallonkantajana, Robinson, Valentino laitahyökkääjinä. Siinäkö heidän terävimmät aseet hyökkäyksessä?

Pelinrakentaja Glavic ei todellakaan ole huono ja D.J. Wolfe on myös kova pelimies jokaisella pelipaikalla mille hänet vaan laitetaan. WR Steve Valentino on Suomessa muutama kausi takaperin pelanneen Sonte Wongin kopio, eli huippuhankala pysäytettävä ja Tissi Robinsonin koko ja nopeus olisi haaste mille puolustukselle tahansa. Tähän sitten päälle vielä nippu Itävallan ja Saksan maajoukkuemiehiä.

Millä pelitemmolla Broncos pelaa hyökkäyksessä? Entä pystyitkö videon perusteella kertomaan kuka kutsuu heidän hyökkäyksensä pelit? Käyttivätkö he esim. audible-chekkejä linjasta?

“No huddlea” jossa kuitenkin otetaan pelit sivurajalta ja QB:llä ei ole siinä myöskään kiire laittaa peliä käyntiin. Päävalmentaja Buffum näyttäisi kutsuvan hyökkäyksen pelit sivurajalta. Pari audible-kutsua näkyi kyllä myös videolla.

Mennäänpä sitten jo muihinkin osa-alueisiin. Heidän erikoisjoukkueensa ovat ilmeisesti aika vaaralliset?

Valentino on potkunpalauttajana erittäin vaarallinen.

Entä heidän puolustuksensa sinun silmin? Ketä puolustuksessa kannattaa seurata?

Paperilla heidän puolustuksensa on jopa vielä kovempi kuin hyökkäys – kova jenkki tukimies, kanukkeja safetyn, LB:n ja DE:n paikalla. Wolfella oli aikanaan kaikki edellytykset pelata jopa NFLssä ja Robinson on Euroopan tasolla huippu corner back. Päälle vielä ainakin yksi NFLE-kokemusta omaava tukimies. Heidän systeemissä on kuitenkin havaittavissa omat heikkoutensa, onneksi.

Entä vielä jotain muuta mitä en huomannut sinulta kysyä?

Suuri kysymys, kun Calanda on voittanut kaikki tämän kevään sarjapelinsä näytöstyyliin: onko nähty pelisysteemi se mitä he pelaavat EFL:ssä? Vai onko takataskussa vielä jotain aivan muuta. Kallen kommentti: Oma veikkaukseni on kyllä, että Buffum on rakentanut, tai ainakin tulee rakentamaan, Valentinolle jonkinlaisen pienen wildcat-hyökkäyspelipaketin. Nähdäänkö sitä kuitenkaan vielä Churissa jää nähtäväksi.

D.J. Wolfe ja Steve Valentino – Broncosin ykkösaseet

Alla molempien highlightsit yliopistoajalta.

D.J. Wolfe, SS (Oklahoma, Big XII)

Steve Valentino, QB/WR/PR (Dayton College)

Kuten videoiltakin näkyy, molemmat kaverit ovat erittäin vikkeliä jaloistaan. Varsinkaan Wolfen suuntaan ei yksinkertaisesti vaan voi heittää mitään “toivotaan, toivotaan” -roiskaisuja. Sillä jos ja kun hän saa pallon käsiinsä, kuoriutuu tämän puolustajan kotilosta ihan kelpo running back! D.J. Wolfe pelasi lukioaikanaan myös running backina, mutta Oklahoma Sooners värväsi hänet corner backiksi. Viimeisenä seniorivuotenaan hänet siirrettiin kuitenkin strong safetyksi jossa hän vakuutti valmennuksen ja sen kauden päätteeksi Wolfe valittiin All Big12 kakkosmiehistöön.

Pelinrakentaja Marco Glavic pelasi aikanaan Lafayetten yliopistossa Kanadassa. Kuten Vilkkokin tuossa edellä toteaa, hän on tyypillinen “pro-tyylinen” pelinrakentaja. Isokokokoinen (196 cm/101 kg), omaa vahvan heittokäden, mutta ei välttämättä ole niin nopea jaloistaan. Glavic alkaa olla myös jo uransa ehtoopuolella, hän täytti 30 vuotta viime marraskuussa.

Rahan voima – ”I want it NOW and I want it ALL!”

Jotain Broncosin panostuksesta tähän kauteen kertoo varmaan myös se, että joukkue pestasi tälle kaudelle uudeksi päävalmentajakseen Geoff Buffumin. Buffum valmensi tätä ennen muutaman kauden Itävallassakin Swarco Raidersseja voittaen EFL:n mestaruuden, Euro Bowlin, kaudella 2008. Buffum entisenä pelinrakentajana on ns. “offensive minded” päävalmentaja.

Sveitsiläinen valmentaja ja vanha ystäväni Giorgio Volpi kommentoi Broncoseja vapaasti käännettynä näin: ”Calanda Broncos on ainutlaatuinen joukkue Sveitsin mittapuun mukaan ja heille ei löydy tällä hetkellä vastusta muista joukkueista täällä Sveitsin liigassa. Heillä on varaa tuoda joukkueeseensa monia vahvistuksia. Epäilemättä heidän tavoitteenaan tänä vuonna on voittaa Euro Bowl ja saada sitä kautta myös lisää tunnettavuutta Euroopan jenkkifutispiireissä.

Joukkueen pääsponsori on paikallinen oluttehdas ja seuran presidentti on myös hyvin menestynyt liikemies. Heidän tarinansa muistuttaa kaavaa: rahan voima ja ”I want it now and I want it all”. Mutta entä sitten kun ne rahat ovat kuluneet. Mitä sitten seuraa, sitä ei tiedä vielä kukaan…”

Kysyin myös SAJL:n puheenjohtajalta Roope Noroselta sitä, miten jatkoonpääsy ratkaistaan tasatilanteissa. Näin Noronen vastasi: “EFL:ssä jatkoon pääsyyn vaikuttaa hieman se kuinka monta joukkuetta lohkossa on. Alla listausta näistä ja erityisistä seikoista kahden joukkueen lohkojen osalta (ns home and away format)

Home and away -formaatissa ottelu voi päättyä tasan. Tasatilanne lohkossa ratkaistaan seuraavasti

  1. voittojen määrä
  2. piste-ero
  3. tehdyt pisteet
  4. päästetyt pisteet
  5. pelataan NCAA jatkoaika toisen ottelun päätyttyä (kolmen joukkueen lohkoissa – arvonta kolikon heitolla)

Eli Calandan ja Wolverinesin välillä, jos voitot menevät tasan, katsotaan ensin pisteroa ja paremman piste-eron omistava menee jatkoon. Mitään erillistä vieraspistesääntöä ei ole. Jenkkien ja ottelurosterin osalta niin ottelupäivän kokoonpanossa saa olla enintään 45 pelaajaa, joista enintään kolme saa olla Yhdysvaltojen, Kanadan, Meksikon tai Japanin passilla. Eli “kahden passin miehiä” ei lasketa näihin. Kaikki kolme jenkkiä saavat olla kentällä yhtä aikaa. Sellainen yksityiskohta sääntöjen puitteissa, että kansainvälisissä peleissä ottelusta suljettu pelaaja on automaattisesti poissa myös joukkueen seuraavasta ottelusta.

Kommenttina vielä SAJL:n puheenjohtajalta: “On hienoa, että Wolverines lähti edustamaan Suomea tämän vuoden EFL:ssä. Kansainväliset ottelut ja kontaktit vievät suomalaista jenkkifutista eteenpäin ja antavat lisäkokemusta niin pelaajille ja valmentajille kuin seuraorganisaatiollekin. Toivottavasti Wolverinesin valmistautuminen otteluihin on onnistunut ja joukkue ottaa voiton avauskierroksella.”

Valitettavasti ottelua ei käsittääksemme ole mahdollista katsella netin kautta. Ottelutulosta voinee yrittää seurata esim. Calanda Broncosin Facebook-sivun avulla.

HUOM. Jos Churiin lähtee mukaan henkilöitä, joilla on aikaa ottelun aikana lähettää väliaikatuloksia tai raportoida muuten ottelun kulusta, Gridiron.fi on kiinnostunut kuulemaan lisää. Yhteydenotot kari@kariketonen.fi tai jefumaster@suomi24.fi.

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *