Valmiina haasteeseen

Gridiron Staff 15.4.2012 16:10 Ei kommentteja

Tukimies Santtu Äyräväisen siirtyminen Helsinki Wolverinesiin kevättalvella nostatti pienoisen kohun. Mies tunnetaan pelitaitojensa lisäksi värikkäästä persoonastaan kentän ulkopuolella.

Äyräväisen ansioluettelo on suomalaisittain mittava. Viisi liigamestaruutta, lukuisia All-Stars-valintoja ja Vaahteraliigan MVP 2008 kotimaassa eivät jätä ketään kylmäksi. Lisäksi Äyräväinen on ehtinyt pelata Kansasissa Pittsburg State Universityssä sekä Saksan GFL:ssa vuosina 2009 ja 2011. Helmikuussa Äyräväinen ilmoitti liittyvänsä Eurobowl-menestystä hakevan Helsinki Wolverinesin riveihin. Äyräväisen sopimus oli Wolverinesille osa erittäin onnistunutta kevättalvea, jonka aikana joukkue onnistui houkuttelemaan mukaan useita maajoukkueen vakionimiä.

Menestystoiveet Euroopan kentillä toimivat epäilemättä myös Äyräväisen tärkeimpinä motiiveina tulevan kauden joukkuetta valittaessa. Wolverinesia pidetään yleisesti erittäin vahvana ennakkosuosikkina tulevalla liigakaudella, mutta Euroopan tasolla joukkue lähtee silti pelaamaan selkeästi haastajan asemasta. Äyräväistä menestys Eurobowlissa epäilemättä kiinnostaa, sillä hänen edustamiensa joukkueiden menestys Suomen rajojen ulkopuolella on ollut korkeintaan kohtuullista.

Kauden 2009 Butchers oli yksi viime vuosien yksi menestyneimmistä suomalaisista Eurobowl-joukkueista, kun joukkue selvisi euroliigassa neljän parhaan joukkueen. Tappio tuli vasta tulevalle mestarille, itävaltalaiselle SWARCO Raidersille välierissä. Kaudeksi 2009 Äyräväinen oli päättänyt siirtyä Butchersista saksalaiseen Assindia Cardinalsiin, joka kuului kyseisellä kaudella Saksan GFL:n keskikastiin. Butchers oli toki kyseisenä vuonna täynnä laadukkaita tukimiehiä, mutta miettikö Äyräväinen koskaan, mihin Butchers olisi hänen avullaan voinut tuolla kaudella päästä? Motivoiko tuo eräänlainen ”menetetty mahdollisuus” Äyräväistä tänä vuonna?

– Ei oikeastaan. En yleensäkään mieti jälkikäteen, mitä olisi kannattanut tehdä ja mitä ei. Olen impulsiivinen ihminen. Tänäänkin ostin kukkia Kontulan huoltoasemalta, Äyräväinen sanoo.

– Motivaatiossahan on kyse tunteista, jotka saavat ihmisen hakemaan jotain mielihyvää vihan, rakkauden, pelon tai innostuksen avulla. Mulla on aina tunteet pelissä. Tässä on sitten varmaankin kysymys mun sisällä asuvasta innostuneesta pikkupojasta, joka pelonsekaisin tuntein epäilijöille vihastuneena haluaa menestyä rakastamassaan lajissa.

Kuten Butchers kaudella 2009, myös Wolverines lähtee tulevaan Eurobowl-kauteen ilman ennakkosuosikin paineita. Kolme vuotta sitten Butchers onnistui kukistamaan alkulohkossaan Eidsvoll 1814’s:n ja Stockholm Mean Machinesin ennen etenemistään pudotuspeleihin. Wolverinesin tilanne on siten erilainen, että joukkueen alkulohko muodostuu helsinkiläisjoukkueen lisäksi vain yhdestä vastustajasta. Sveitsin ylpeys Calanda Broncos komeilee Euroopan rankingin sijalla viisi. Wolverines löytyy sijalta 10. Ennakkosuosikin viitan puuttuminen ei kuitenkaan haittaa Äyräväistä. Hän keskittyy tulevaan ottelupariin omalla tavallaan jättäen ottelutuloksen spekuloinnin mieluusti muille. Oulussa asuvan Äyräväisen omatoimista harjoittelua on miehen mukaan auttanut kaupungin pitkä ja synkkä talvi, jota hän vertaa Rockyn olosuhteisiin Siperiassa elokuvasarjan neljännessä osassa.

Toivon, ettei Iiro satuttaisi mua kovin paljoa.

Sveitsin ”muukalaislegioonaksi” tituleeratun Broncosin pelaajista yli 20 tulee ulkomailta. Yksi näistä pelaajista on myös Äyräväisen hyvin tuntema Iiro Luoto. Miehet tuntevat toisensa Butchersista, jossa he voittivat yhdessä Vaahteramalja XXXI:n kaudella 2010. Pelipaikkojensa vuoksi miehet tulevat kohtaamaan kentällä usein myös suoraan. Mitä mieltä Äyräväinen on Luodosta pelaajana, ja mitä hän pitää Luodon suurimpana vahvuutena?

– Iiro on huipputyyppi kentällä ja sen ulkopuolella. Iiron vahvuus on tietysti hänen facemaskinsa, joka on tehty teräksestä. Toivon, ettei Iiro satuttaisi mua kovin paljoa.

Haastattelun jälkeen Äyräväinen palaa valmistautumaan uuden joukkueensa historian tärkeimpään otteluun, mutta jättää jälkeensä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Kommentoi