Luoto odottaa Wolverines-kohtaamista

jefumaster 11.4.2012 12:45 Ei kommentteja

Vasta 27-vuotias Iiro Luoto on yksi menestyneimmistä suomalaisista pelaajista. Parhaillaan Luoto valmistautuu Calanda Broncosin mukana Eurobowl-otteluun Wolverinesia vastaan.

Iiro aloitti Vaahteraliigauransa 16-vuotiaana Helsingin Roostersissa vuonna 2000. Kuusi vuotta kukonpojissa tuottivat Luodolle kasvavan vastuun ohella kaksi SM-kultaa, maajoukkuepaikan, all stars valintoja, sekä sopimuksen NFL Europen Frankfurt Galaxyyn. Vuonna 2006, toisella kaudellaan Frankfurtin riveissä Iiro oli voittamassa World Bowliksi kutsuttua NFL E:n mestaruutta. Kaksi kautta Galaxyssa, sekä yksi kausi Rhein Firessa vakuuttivat NFL:n tarkkailijat Iiron kapasiteetista kokeilla rajojaan NFL:n harjoitusleirillä. Legendaarinen New York Jets, kutsui nuoren suomalaisen harjoitusvahvuuteensa vuonna 2007. Kivenkovan NFL-joukkueen pelaavaan kokoonpanoon hän ei lopulta yltänyt.

Harva suomalainen pelaaja voi oikeasti sanoa pelanneensa jenkkifutista ammatikseen ja vielä ansainneen pelaamisellaan rahaa. Iiron osalta New York Jetsin sopimus tuotti hänelle Helsingin Sanomissa 15. syyskuuta 2007 julkaistun artikkelin mukaan 80.000 dollaria. Dollareiden ja ikäänsä nähden mittavan pelikokemuksen ohella Iiro Luoto on onnistunut saavuttamaan lajissa kunnioitettavan määrän mestaruuksia. NFL Europen mestaruuden ja neljä Suomen mestaruuden (2 x Roosters, 2 x Butchers) jatkona on nyt ensimmäinen Sveitsin mestaruus. Kaikki viittaa siihen, että tuo ei jää ainoaksi lajissaan Iiron kokoelmissa. Roostersin ja Butchersin ohella Luoto on pelannut Vaahteraliigaa tulevan euro-vastustajansa Helsinki Wolverinesin paidassa kaudella 2008.

Tälle kaudelle Luoto on asettanut tavoitteekseen voittaa Eurobowlin meriittilistalleen. Tavoitin Iiron kesken tiiviin pelikauden Sveitsin Churista. Ohessa Iiron mietteitä vanhan joukkueensa kohtaamisesta Eurobowl-kentällä.

Hei Iiro, pelaat nyt toista perättäistä kautta Sveitsissä Calanda Broncosin riveissä. Mitkä tekijät saivat sinut allekirjoittamaan jatkopahvin Broncosin kanssa?

Tulin takaisin tänne Sveitsiin, koska tiesin kuinka hyvin täällä hoidetaan hommat. Ja tiesin myös, että täällä on taas kasassa todella kova joukkue. Meidän tavoitteena on voittaa sekä Sveitsin mestaruus, että Eurobowl ja uskon, että molemmat on saavutettavissa. Mutta se vaatii kovaa työtä.

Oliko sinulle kysyntää Suomen liigan joukkueiden parissa?

Suomesta minua kysyttiin muutamaan seuraan pelaamaan, mutta päätin kuitenkin jatkaa ulkomailla, koska vielä pystyn siihen. Tulevaisuudessa sekään ei ole pakosti mahdollista, mutta Suomessa voi pelata jatkossakin.

Miten Vaahteraliiga ja Sveitsin liiga NLA eroavat toisistaan? Entä onko yhtäläisyyksiä?

Vaahteraliiga ja NLA eroavat jonkin verran toisistaan. Täällä pitää olla kentällä joka downilla vähintään 6 sveitsiläistä. Ei eu-pelaajia saa olla kentällä samaan aikaan kaksi. Ei eu-pelaajiksi lasketaan japanilaiset, jenkit, meksikolaiset ja kanadalaiset. Ennen otteluita on lisenssien tarkistus eli mennään riviin ja kun oma numero sanotaan niin käydään kuittautumassa tuomareille.

Olette aloittaneet Sveitsin liigan murskaavalla tahdilla. Mitkä ovat omat kohokohtasi alkukauden otteluissa?

Alkukaudelta ei oikein löydy mitään erikoisia kohokohtia. Vastukset eivät ole olleet kovin hyviä tähän mennessä. Ehkä suurin kohokohta on ollut huomata kuinka hyvin olemme pystyneet muodostumaan ns yhdeksi isoksi perheeksi, jossa kaikki pitävät huolta toisistaan.

Calanda Broncos on hävinnyt kotimaan sarjassaan viimeksi kaudella 2009. Jatkuuko ylivoima myös tällä kaudella tai onko sarjassa edes tasaväkisiä vastustajia?

Tällä hetkellä en näe, että yksikään sveitsiläinen joukkue voisi meitä pelillisesti haastaa joten uskon, että tulemme jatkamaan tuota hienoa voittoputkea.

Eurobowl-ottelunne Suomen mestaria, Helsinki Wolverinesia vastaan pelataan 21. huhtikuuta. Oletteko ehtineet harjoittelemaan erityisesti europeliä silmälläpitäen?

Muutamissa treeneissä olemme harjoitellut joitain yksittäisiä asioita ihan Wolverinesejä silmälläpitäen, mutta muuten olemme menneet ihan peli kerrallaan ja treenattu ihan vain näitä sveitsiläisiä vastaan tehtäviä asioita.

Miten paljon joukkueen valmennusjohto konsultoi sinua suomalaisena europeliin liittyen?

Valmennusjohto ei ole minua pahemmin konsultoinut minua Helsingin reissun takia, mutta joulukuussa sain tehtäväkseni käydä kysymässä matkatoimistoilta lentojen hintoja koko joukkueelle. Ainoa mitä valmentajat ovat kyselleet on ollut minkäläisiä pelaajia tietyt Wolveriinit ovat.

Miten scouttaatte Wolverinesin, sarja ei ole Suomessa vielä alkanut ja joukkue muuttunut melkoisesti viime kaudesta?

Ainoa miten voi scoutata joukkuetta, joka ei ole pelannut yhtään peliä, on katsoa edelliskauden videoita. Mutta kuten sanoit niin Wolverinesin pelaajisto on muuttunut huomattavasti joten saa nähdä, että onko kyseessä lainkaan sama joukkue kuin edellisinä kausina.

Wolverines lähetti scouttaavan tarkkailijaryhmänsä pääsiäisviikonloppuna pelattuun Grizzlies-otteluun. Bongasitteko vakoojat katsomosta?

Kuulin huhuja pitkin viime viikkoa, että sieltä olisi tulossa vakoojia tänne ja kyllähän Leivojan Kari ja Ahosen Mika tulivat ennen ottelun alkua morjenstamaan. En heitä ottelun tiimellyksessä ehtinyt havaitsemaan katsomosta, mutta puoliajalla ja pelin jälkeen heihin törmäsin uudemman kerran.

Olet varmasti huomannut Wolverinesin panostaneen rosteriinsa tälle kaudelle. Mitkä asiat erityisesti saavat sinun huomiosi tuossa kokoonpanossa?

Olen tosiaan seurannut täältä käsin Suomen tapahtumia ja olen huomannut, että Wolveriineihin on täksi kaudeksi signannut monia Suomen huippuja. Etenkin puolustuksen linja ja tukimiesosasto ovat erityisesti pistäneet silmään, koska itse olen eniten tekemisissä heidän kanssa. On hienoa, että joukkue on saanut noin kovan porukan kasaan ja otteluistamme tulee tasaisia. Mutta ei ne hyvät pelaajat pelkästään puolustuksen puolelle jääneet vaan hyökkäyskin on vahvistunut erittäin paljon.

Millä aseilla tiputatte Wolverinesin jatkosta Euro-liigassa ?

Ei kai tässä nyt mitään tykkiä tarvita? Eiköhän Wolveriinit tipu tekemällä sitä mitä tämä joukkue parhaiten osaa eli voittamalla.

Olet yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaista jenkkifutareista. Mikä on urasi suurin saavutus tähän mennessä?

Suurin saavutukseni on henkilökohtaisesti se, että olen välttynyt loukkaantumisilta, joskaan en voi ottaa kunniaa siitä itselleni. Joukkuetasolla sanoisin suurimmaksi saavutuksekseni World Bowl XIV:n voiton.

Oletko perehtynyt Gridiron-sivustoon aiemmin. Comments…?

Olen tutkinut Gridironia ja olen ollut oikein innoissani tästä uudesta tulijasta, koska siellä on ollut erittäin tasokkaita juttuja ja niitä tulee sinne tasaisella tahdilla. Toivottavasti sivusto pysyy ylhäällä ja tekijät jaksavat tehdä hommia sen eteen ettei jää vain tähdenlennoksi. Kiitos sinne kaikille, koska juuri tälläistä positiivista mainontaa laji tarvitsee.

Kiitos haastattelusta Iiro !

Sveitsin liigan ykkönen ja EFL-rankingin seura nro 5, Calanda Broncos kohtaa Suomen mestarin, Helsinki Wolverinesin 21. huhtikuuta kotikentällään Sveitsin Churissa. Livenä Iiro Luotoa pääsee seuraamaan Suomessa 5. toukokuuta Broncosin saapuessa Vantaan ISS-Stadionille. Jännitystä on tarjolla klo 18.00 alkaen. Be there…

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *