Ahma-puolustus valmistautuu koitokseen

kalle 8.4.2012 19:35 Ei kommentteja

Pääsiäispyhien kunniaksi pistimme Helsinki Wolverinesin puolustuksen apuvalmentaja/koordinaattorin Jan Vilkon piinapenkkiin. Kysyimme, miten valmistelut ovat sujuneet puolustuksen valmentajan näkökulmasta.

Terve Jan. Miten ovat valmistelut sujuneet harjoittelun osalta? Olette ilmeisesti pelanneet muutamat scrimmaget. Miten niissä on mennyt?

Valmistelut ovat sujuneet ihan kohtuullisesti perinteiset haasteet huomioiden. Jefu ei ole Suomessa mikään ykköslaji, joten treeniaikojen saaminen on kiven alla sopivissa paikoissa. Isoa apua on saatu yhteisleireillä Hyvinkää Falconsin kanssa, josta paljon kiitoksia heille!

Olemme pelanneet pari scrimmagea ja kelien salliessa pelaamme vielä kolmannen ennen ensimmäistä Calanda-matsia. Niissä olemme saaneet testattua eri juttuja ja ajettua systeemejä sisään realistisemmassa tilanteessa. Scrimmageja voi kyllä suositella kaikille joukkueille, ovat ne niin hyvää treeniä verrattuna jatkuvaan omalla porukalla harjoittelemiseen.

Teille on tullut paljon tukimiehiä jo entisestään vahvaan ryhmään. Entisenä tukimiehenä et varmaan pahastu tilanteestanne, mutta pelaatteko kenties ”2-5-4-puolustusta”, vai mihin heitä kaikkia oikein tarvitsette ja käytätte?

Tukimehiä ei ole koskaan liikaa, koska he ovat FB+TE tyyppisten pelaajien ohella lähes kaikkien erikoisjoukkueiden runko. Lisäksi ko. pelipaikalla menee aina joku rikki, joten syvyys on erittäin tärkeää tämänkin vuoksi.

Koska EFL-kausi alkaa suomalaisittain hyvin aikaisin emme ole alkaneet keksimään pyörää uudelleen, vaan pelaamme systeemiä joka soveltuu pelaajamateriaalillemme ja jota osaamme Leivojan kanssa myös valmentaa. Eli 3-4-puolustuksella mennään, mutta pienillä muutoksilla saamme sen väännettyä muotoihin 4-3, 2-4-5 tai 2-5-4, jos tämän katsomme ensimmäisen Calanda-ottelun jälkeen tarpeelliseksi.

Entä teidän puolustuksen takakenttänne? Viimeistään semifinaalivaiheessa tulee todennäköisesti vastaan jokin itävaltalaisjoukkueista, joilla lienee myös aikaa heittää ja haastaa teidän takakentän pelaajanne. Mikä on tilanne sillä tontilla tällä hetkellä?

Takakentän suurin haaste on ollut saada heidät paikalle treeneihin, jotta saamme myös kokonaisuuksia toimimaan. On totta, että takakentän pitää toimia sekä Calandaa vastaan ja varsinkin jos ja kun jatkoon mennään. Takakentän vastuulle emme peittämistä myöskään jätä, vaan tukimiehiltä odotetaan tässäkin suurta apua, etunenässä Santtu Äyräväinen ja Max Westerlund.

Rajaritareista saatu ja loukkaantumisesta toipunut Lauri Niiranen on omissa papereissani Suomen ykkössafety joten hän tulee varmasti paikkaamaan Pekka Koskelan jättämää aukkoa ja Jeremy Henderson oli pelimies viime kaudella Saksassa. Tähän päälle voidaan lisätä Hannu Abonce, Timo Heikkinen, Tuukka Hämäläinen ja Ric Hennessy, joten en ole kovin huolissani takakentän osuudesta. Lisäksi Stephen Stokeskin tullaan varmaan näkemään puolustuksen puolella jossain vaiheessa kautta.

Teidän puolustuksen linjanne on ehkä jopa vähän “nimetön”. Keitä nostaisit sieltä esiin? Pelaako Anssi Nevalainen puolustuksen endinä, vai tukimiehenä? Vai onko hän jonkinlaisen monipuolisen ”hybridi-pelaajan” roolissa?

Nimetön ja nimetön! Keskelle on laittaa Suhosen veljekset Esa ja Jukka ja Tomi Pennanen, endeiksi Anssit Saari ja Nevalainen, ja “minne vaan tilanteen mukaan” Viktor Sarvi sekä Oskari Halttunen. Ainakaan itselläni ei ole koskaan ollut käytössä noin syvää ja tasokasta puolustuksen linjaa. Nevalainen tulee pelaamaan rushendiä jolle pyrimme saamaan 1-1-tilanteita ja viemään sitä kautta ajan pois pelinrakentajalta. Mutta kyllä me hänelle olemme pari droppiakin keksineet.

Entä Efe Ewvaraye, onko hänen pääpainonsa puolustuksessa? Teemu Kuusistokin teki paluun Wolverines-paitaan. Mikä hänen roolinsa joukkueessa on?

Efe tulee pelaamaan puolustusta, Teemu hyökkäystä, mutta ei todellakaan haittaa jos tiukan paikan tullen tämän tason osaamista voidaan siirtää myös toiselle puolelle palloa.

Sinuthan tunnetaan meillä aika innovatiivisenä puoluksen valmentajana. Mekin olemme pelanneet sähköpostien välityksellä useasti ”ristinollaa” a’la hyökkäys vastaan puolustus. Mistä ammennat oppisi ja tietosi? Onko sinulla esim. jotain oppi-isiä tai esikuvia, joita arvostat puolustuksen valmentajina?

Seuraan syksyisin aika tarkkaan NFL-joukkueita jotka ovat aktiivisia puolustuksellisesti. Tästä syystä Steelers ja Dick LeBeau ovat olleet seurannassa pian 20 vuotta. Mutta tämä ei tarkoita että katsoisin pelkkää aktiivista 3-4:sta, kuten Packersin, Ravensin tai Jetsin tapauksessa, vaan myös esim. Saints- ja Giants-puolustus kiinnostavat. Kaikki sellaiset joukkueet ja systeemit kiinnostavat, joissa ei pelata vain jotain perussysteemiä ja katsota riittääkö kentällä olevien pelaajien talentti. Enemmän näkökulmaa saisi seuraamalla collegefudista, mutta jostain syystä tämä on jäänyt toistaiseksi väliin.

Pidit juuri välivuoden, mutta sitä ennenhän valmensit Wolverines-puolustusta jo vuoden ajan. Oliko Euro Bowl houkuttimena paluuseen, vai jokin muu?

Oma sopimukseni koskee oman toimen ohessa apuvalmentamista pelkän EFL-kauden ajan. Lähdin mukaan, kun saimme kasaan nälkäisen joukkueen, jonka talentin pitäisi riittää pitkälle.

Mitä pitäisit puolustuksenne vahvuutenanne tässä vaiheessa? Entä missä on vielä kehitettävää?

Vahvuuksia on ehdottomasti kilpailuasetelma joka pelipaikalla ja sen tuoma syvyys. Iso osa nimimiehistä on uudessa tilanteessa, kun jokaiselle on tarjolla vain ja ainoastaan rivimiehen hommia.

Kehittämistä on siinä, että olemme kaikkien 11 kentällä olevan kanssa samalla sivulla. Systeemi ei kestä yhtäkään sooloilijaa, tai pelaajaa joka ei ole sitä viitsinyt opetella.

Broncosin Steve Valentino on todella vikkelä kaveri, pystyy pelaamaan pelinrakentajana ja palauttaa myös potkuja. Mitä heikkouksia olet hänestä löytänyt?

Valentino on siis laitahyökkääjä ja muistuttaa paljon Suomessa vaikuttanutta Sonte Wongia, eli kiirettä pitää. Calandan scouttaus on alkuvaiheissa, mutta lienee selvää että 21 importin joukkue ei ole huono.

Miten muuten olette saaneet vastustajastanne videomateriaalia ja keneltä?

Materiaalia saimme lähettämällä Leivojan ja Ahosen paikan päälle pääsiäiseksi. Nauha tullaan pilkkomaan tarkasti. Mutta ei siitä enempää, koska Broncosin Iiro Luoto lukee tämän kuitenkin ja käy saksan tunneilla, joten hän osaa varmaan jo kääntää kaiken heille hyödyllisen ;)

Kiitokset ajastasi ja tästä haastattelusta. Tsemppiä viimeistelyvalmisteluihin ja myös Broncosin kengittämiseen!

Huom. Calanda Broncoseissa pelaa siis jo toista vuotta suomalainen Iiro Luoto.
edit 10.4.2012: korjattakoon vielä se, että Jan Vilkko on apuvalmentaja/koordinaattori ja joukkueen päävalmentaja Kari Leivoja on kuulemma puolustuksen koordinaattori.

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *