Comeback 18 vuoden tauolta

jefumaster 7.4.2012 0:01 Ei kommentteja

Roosters voitti liigapronssia syksyllä 1994. Joukkueen erinomaisen keskushyökkääjäkaartin Tomi Aarne päätti ottelun jälkeen naulata hartiasuojansa pysyvästi naulakkoon ja keskittyä perhe-elämään.

Taftin tämän vuoden vaahteraliigajoukkueen kuopus, back up pelinrakentaja Joel Alanen tutustui noihin aikoihin vaahteramaljan sijasta kastemaljaan – hän syntyi samana vuonna. Nyt 18 myöhemmin miehet kohtaavat kentällä. Tomi Aarne on ollut ”tauollaan” Alasen tähänastisen elämän mittaisen ajan.

Suomalainen jenkkifutis ei tilastoinnissaan kykene samanlaiseen ensyklopediamaiseen tarkkuuteen kuin amerikkalaiset kollegansa. Tästä johtuen en tiedä, onko Tomi Aarne tekemässä tällä kaudella eräänlaista Suomen ennätystä kahden perättäisen yhden henkilön pelaaman vaahteraliigaottelun välisen ajan pituudessa. Kyllä tai ei, hän tekee paluun poikkeuksellisen pitkän pelitauon jälkeen suoraan huipulle. Ohessa taustoja mikä sai Tomin tekemään ratkaisunsa.

Hei Tomi, vuonna 1994 pelasit Roostersin mukana sekä Vaahteraliigaa, että EFL-otteluita. Mikä sai sinun kaltaisen elämäntapaurheilijan lopettamaan uran 23-vuotiaana?

”Syitä oli useita, mutta opiskeluni, vaimoni raskaus ja kesämökin rakentaminen johtivat tähän vaikeaan päätökseen. Oli ehkä aika siirtyä elämässä vähän eteenpäin ja jättää aktiiviura… hetkeksi ;)”

Kerro tähän jatkeeksi sitten mikä saa sinut palaamaan takaisin jenkkifutiksen pariin yli nelikymppisenä?

”Mitä! 4-kymppisenähän mies on parhaimmillaan. Tämän hetkinen elämäntilanteeni ja pitkä kaipuu lajin pariin sai minut tekemään päätöksen kokeilla vielä.”


Mikä on ollut suhteesi lajiin ”tauon” aikana?

”Ensimmäisinä vuosina lopettamisen jälkeen kävi niin kuin varmaan monelle muullekin pitkään harrastaneelle ja lopettaneelle, että otteluiden seuraaminen oli tuskaa ja hermoja raastavaa… KATSOMOSTA. Joten lajin seuraaminen tapahtui lähinnä lehdistä ja tietysti Vaahteraliigan finaalit piti käydä katsomassa paikanpäällä. 2000-luvun alussa oli pitkä tauko kun en seurannut jefua lähes ollenkaan. Työ vei mennessään… mutta viime vuodet olen seurannut aktiivisesti taas mitaliotteluita ja tietty NFL:ää.”

Mitkä ovat jenkkifutis-urasi huippukohdat ennen come backkiasi ?

”Huippukohtia ja mieleenpainuvimpia hetkiä ovat Spagettimaljan voitto 1989 Kannelmäki Whipsissä ja 1994 SM-pronssi Roostersissa. Muita kunnianosoituksia oli Suomen edustaminen junnumaajoukkueessa usean vuoden ajan.”

Kerroit edellä syysi paluuseen, muistatko vielä miksi aikanaan aloitit lajin pelaamisen?

”Koin niin, että lippupallo ei ollut ” se mun juttu” vaan heti kun silloisten sääntöjen mukaan sai laittaa kamat päälle (16v), niin aloitin Amerikkalaisen Jalkapallon harrastamisen miesten mukana silloisessa Kannelmäki Whipsissä. vuosi taisi olla 1987.”

Valitsit joukkueeksesi Taftin. Olet aiemmin pelannut Roostersissa sekä Whipsissä, jonka katsotaan olevan kaukaista sukua Wolverinesille. Miksi juuri Taft?

”Asun Vantaalla ja olin kuullut joukkueesta pelkkää hyvää.”

Olet harjoitellut Taftin kanssa nyt alkuvuoden ajan. Onko lajissa tapahtunut joitain muutoksia aiemmin kokemaasi verrattuna?

”Kyllä. Jefu on muuttunut nopeammaksi ja ehkä askeleen strategisemmaksi vielä entuudestaan. Valmennus on aivan eri tasolla kuin ennen. Nuoret pelaajat ovat harrastaneet lajia jo vuosia, kiitos hyvän juniorityön, ja heidän peliälynsä on korkealla tasolla. Internet ja urheilukanavat ovat myös tehneet oman osansa. Amerikan kikat ja esikuvat ovat nyt paljon lähempänä meitä kuin ennen. Varusteissa on myös menty eteenpäin huimin askelin esim. hanskat ja kypärät.”

Mikä on henkilökohtainen tavoitteesi kaudelle 2012 ?

”Rookiina” henkilökohtainen tavoitteeni on tietty saada peliaikaa joukkueessa ja joukkueena tavoitteeni vuodelle 2012 Play Offit”

Olen kuullut, että juniorivuosinasi et suinkaan etsinyt aukkoja juoksuillesi, päinvastoin etsit törmäämisen kohteita takakentältä niistä taklausyritystä tekevistä vastustajista. Pitääkö tarina paikkansa?

”Taitaa se vähän niin olla. Olin pelannut pari vuotta Whipsin miesten edustusjoukkueessa ennen kuin junnujoukkue perustettiin ja saanut siellä vähän kovuutta ja näin ollen en pelännyt kontaktia… tai sitten vaan juoksin silmät kiinni ;)”

Miten pitkälle uskot Taftilla olevan mahdollisuuksia tulevalla kaudella?

”Pronssia tulee”

Oma veikkauksesi neljästä play off joukkueesta.

”Pleijareihin 2012 menee TAFT, Wolverines, Butchers ja Crocodiles.”

Kiitos haastattelusta Tomi ja onnea kaudella 2012, tai pitäisikö sanoa että terveitä pelipäiviä, niin kuin päälle nelikymppisille on kontaktiurheilussa tapana toivottaa.

Haastateltu Tomi Aarne ei ole lähellekään Vaahteraliigan vanhin pelaaja, mutta hänen 18 vuotta kestänyt pelitaukonsa hakee vertaistaan. Mikäli tiedät, että joku olisi jenkkifutiksen pääsarjatasolla yltänyt parempaa laita palautetta tuohon alle.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi