Karri Kuuttila haluaa voittaa ja voittaa

jefumaster 3.4.2012 21:08 2 kommenttia

Karri Kuuttila on malliesimerkki urheilijasta, joka on päässyt osoittamaan hyvän fysiikan sekä monipuolisen urheilutaustan merkityksen matkalla kohti huippua. Poikkeuksellista Kuuttilan tarinassa on kuitenkin se, että hän kolkutteli tuota huippua Amerikan suurimman urheilulajin, jenkkifutiksen ammattilaissarja NFL:n portteja alun perin lähinnä Playstationin Maddenista saaduin lajiopein. 

St Louis Ramsin harjoitusleirillä vieraillut ja täksi kaudeksi sopimuksen Helsinki Wolverinesin kanssa tehnyt Karri Kuuttila on varmasti yksi tulevan liigakauden mielenkiintoisimmista jefu- pelaajista. Gridiron.fi pääsi haastattelemaan Kuuttilaa tuoreeltaan hänen saavuttuaan Suomen kamaralle huhtikuun alkupäivinä.

Karri vietti nuoruutensa Suomessa Vantaan Hämevaarassa. Kookkaana nuorena hän ryhtyi pelaamaan isoille pojille tuolloin tyrkyllä ollutta luontevinta urheilulajia, koripalloa. Nuori mies Kuuttila oli autuaan tietämätön Suomessa pelattavasta jenkkifutiksesta. Vantaan Pussihukat tuli hänelle tutuksi harrastuksensa parista, mutta esimerkiksi Taftin otteluita ei tullut katsottua kertaakaan. ”En tiennyt mitään suomalaisesta jefusta noihin aikoihin”, kertoo Karri lapsuuden tuntumastaan lajiin, jossa hän melkein ylsi muutaman vuoden päästä yhteen maailman suurimmista ammattilaissarjoista.

”Ennen muuttoani Yhdysvaltoihin olin ehkäpä yhden kerran katsellut telkkarista NFL-peliä”. Lajin seuraamista hänelle suosittelivat amerikkalaiset toverit Abu Dhabin American Community Schoolissa, jossa hän opiskeli. Eräänlaisen alkusysäyksen Karrin uralle antoivat juuri nuo opiskelukaverit ja erityisesti heidän vanhempansa. Isokokoisen kaverin fyysiset ominaisuudet olivat kuin luodut jenkkifutikseen . ” Kaikki jenkkikaverini ja heidän vanhemmat suosittelevat lajikseni jefua kuullessaan, että muutan jenkkeihin.” Kuuttilan 198 senttisen varren fyysistä voimaa ei voi olla huomaamatta, mutta lopulta kutsu NFL-leirille ei tullut yksinomaan sen takia, että Kuuttila punnertaa penkiltä kunnioitettavat 230 kiloa. Hän osaa myös pelata amerikkalaista jalkapalloa hyökkäyksen linjapelaajana. Yliopiston apuvalmentaja Chris Sprague luonnehti Kuuttilaa Rocky-elokuvien Ivan Dragona, ” You don’t have too many kids like that in the league”.

Lyhyen uransa ehdottomana kohokohtana Karri pitää juuri St Louis Ramsin tekemää NFL-varaustaan. ”Itse varauksen lisäksi pelkästään harjoittelemista maailman huippuja vastaan voidaan pitää eräänlaisena huippuna”. Omina vahvuuksinaan Kuuttila pitää jalkojensa nopeutta, yläkropan voimaa ja tahtoa viimeistellä blokit maaliin saakka. Hänen kokemuksensa eri pelipaikoista on kuitenkin edelleen rajallinen. Emme vielä tiedä aikooko Wolverines-valmennus hyödyntää Kuuttilan nopeita jalkoja myös puolustuksen pass rushissa, mutta nimenomaan tuolla pelin alueella Karri haluaa kehittyä. Asennetta ja tahdonvoimaa riittää Kuuttilalla myös uudelle pelipaikalle. ”Tekniikkani on varmasti puutteellinen puolustuksen linjassa, koska en ole sitä koskaan päässyt vielä kokeilemaan. Minulla riittää kuitenkin räjähtävyyttä ja uskon että sillä pääsee tuossakin aika pitkälle”.

Kuten Karri aiemmin mainitsi, hänellä ei ollut mitään tuntumaa suomalaiseen jenkkifutikseen, taikka kontakteja joukkueisiin ennen tätä vuotta. SAJL julkaisi nettisivuillaan vuodenvaihteessa artikkelin Kuuttilasta ja hänen tahdostaan siirtyä pelaamaa Eurooppaan. Kilpajuoksu linjamiehestä käynnistyi kotimaisten seurojen keskuudessa tasan tuolla hetkellä. Miksi sitten juuri Wolverines ? Tätä kysyessäni Kuuttila antaa ytimekkään vastauksen: ”Voitonhalu on syynä Wolvojen valintaan”.

Kuuttilan vastauksen nimenomaan halusta voittaa ymmärtää paremmin, kun tutustuu hänen yliopistojoukkueensa, Lock Havenin otteluhistoriaan. Esimerkiksi kaudella 2010 joukkue hävisi kaikki 11 otteluaan yhteensä maalierolla 137-501. Itse asiassa Lock Haven Universityn ”Kaljut Kotkat”, Bald Eagles, ei olleet voittaneet yhtään ottelua kauden 2007 jälkeen. Kuutilassa löytyy siis Suomen kentille 127 kiloa patoutunutta voitontahoa, joka varmasti muuttuu liike-energiaksi kauden aikana.

Keskusteluissa on spekuloitu, riittääkö Ramsin leirin läpi käyneellä Kuuttilalla intoa pelata Euro-pelien lisäksi kansallista Vaahteraliigaa. Tästä ei kuitenkaan tarvitse kenenkään olla huolissaan. Kuuttila haluaa voittaa ja paljon. Hän haluaa Suomen mestariksi. Päätavoitteikseen asettamien europelien ja Vaahteraliigaotteluiden voittamisen ohella Karri on asettanut itselleen myös henkilökohtaisia tavoitteita. ”Tavoitteenani on parantaa OL-pelin tasoa Woverinesissa”.

Kuten joukkueita, ei Kuuttila myöskään tuntenut nimeltä yhtään suomalaista jenkkifutispelaajaa ennen päätöstään saapua nimenomaan Vaahteraliigaan ja Wolvoihin. Moderni tietotekniikka, sekä sosiaalisen median palvelut tarjoavat kuitenkin nykyään oikotien tutustumiseen. ”Heti silloin kun tiesin tulevani Vaahteraliigaan, tutustuin moneen suomalaiseen pelaajaa Facebookin kautta. Lisäksi katselin innolla heidän YouTube videoita.” Tutustumiseen Kuuttilalla ei jää liikaa aikaa, koska Wolverinesin ensimmäinen peli pelataan jo huhtikuussa Sveitsin Churissa Calanda Broncosia vastaan.

Jenkkifutis ei ole Suomessa ammattilaislaji edes lajin parhaimmille. Kysyin Karrilta kokeeko hän olevan Suomessa statukseltaan täysammattilainen tai katseleeko hän itselleen mahdollisesti myös muuta tekemistä kesän aikana. Yhdysvalloissa Kuuttila toimi nuorisovankilassa juvenile detention councelorina, jota hän piti helppona ja palkitsevana työpaikkana. Jos joku lukijoista luuli, että Vaahteraliigassa pelaaminen on oikeasti ammatti jollekin, hän on väärässä. Jenkkifutis ei maassamme ketään oikeasti elätä, vaikka saunapuheissa suuret setelit vaihtavat omistajia liigalegendoissa juomakorien tyhjentyessä. Kuuttila suhtautuu kesäänsä realistisesti. Suomeen saavuttuaan hän aikoo katsella itselleen suomalaiskansalliseen tapaan kesätöitä kuten kuka tahansa nuori.

Suomalaista urheilua Kuuttila ei ole ehtinyt seuraamaan paljon, mutta jääkiekon SM-liigan suosikkijoukkueekseen hän mainitsee Jokerit. Toistaiseksi Kuuttilalla riittää siis seurattavaa jääkiekonkin parissa vielä kevään edetessä. Yhdysvalloissa Karri harrasti jefun ohella jonkin verran yleisurheilua. Kuulantyöntö ja kiekonheitto tuli hänelle tutuksi, mutta suomalaisten kansallislajia, keihäänheittoa hän ei päässyt yliopistossa kokeilemaan. Laji ei kuulunut koulun valikoimiin. Wolvojen manageri Mannilan Kannattaa pitää Kuuttilan yleisurheilijan lahjoja kuitenkin piilossa, ettei kriisissä oleva yleisurheilumme löydä pelastajakseen vantaalaisjättiä.

Karrilla on oma näkemyksensä siitä, miten amerikkalaisesta jalkapallosta saisi Suomessa suositumman lajin. ”Luulen että, jos suomalaiset urheilun ystävät ymmärtäisivät jefun säännöt ja taktiikan, niin he pitäisivät enemmän tästä kovasta kontaktilajista. Ainakin itselleni kävi niin. Heti kun minä tiesin, miten se peli toimii, niin siitä tuli mun lempilaji.” Oma vaikutuksensa Karrin innostukseen ja lajin salojen oppimiseen oli myös Play Station Maddenin parissa vietetyllä ajalla. Ehkä suomalaisten jefuseurojen kannattaisikin tulevaisuudessa hyödyntää pleikka-sukupolven Madden-tuntemusta laajemmin junnurekrytoinneissaan.

Haastattelun päätteeksi Karri Kuuttila haluaa lähettää lyhytsanaisesti terveisiä Wolverines-faneille: ”Tänä vuonna kannattaa olla Wolverines-fani”. Vaikuttaa siltä, että jos menestyminen olisi kiinni vain yhden miehen voitontahdosta, näyttäisi Wolverinesilla olevan tie menestykseen avoinna lähes yhtä vapaasti, kuin juoksupolut runningbackeille Kuuttilan selän takana. Katsotaan, millaisen pelimiehen kausi meille todellisuudessa esittelee kesän aikana.

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • ”Lyhyen uransa ehdottomana kohokohtana Karri pitää juuri St Louis Ramsin tekemää NFL-varaustaan. ’Itse varauksen lisäksi pelkästään harjoittelemista maailman huippuja vastaan voidaan pitää eräänlaisena huippuna’.”

    Eihän Kuuttilaa varattu?

  • Haastateltava käytti itse tuota termiä joten sillä mennään.