Puolen kauden pelaajasopimukset

jefumaster 18.3.2012 16:38 Ei kommentteja

Oletko kuullut kotimaisen jenkkifutiksen yhteydessä monivuotisista sopimuksista? En minä ainakaan, lukuun ottamatta paria surullisen kuuluisaa valmentajasopimusta.

Kun katsoo Euroopassa eri lajien pelaajia palvelevaan sivustoon Europlayers, ei senkään pelaajarekisteristä löydy yhtään vuoteen 2013 kestävää jefu-pelaajan sopimusta. Sivuston sopimuskanta kattaa yli 400 Euroopan sarjoissa tehtyä pelaaja- ja valmentajasopimusta kaudelle 2012. Kädestä suuhun mentaliteetilla, jota tarkoittaa yhden vuoden sykleissä tehtävät sopimukset, ei rakenneta ainakaan jatkuvuutta lajille.

Toinen jefulle tyypillinen ilmiö, ainakin Suomessa, on ne huhti- toukokuussa tehtävät sopimukset. Kutsun näitä puolen kauden sopimuksiksi. Yleensä tällaisia sopimuksia solmitaan kokeneiden joukkueen ”tukijalkoina” toimivien konkarien kanssa. Toinen kohderyhmä on ne iltalypsyjä odottelevat kiertolaiset, joita ilkeämmilläkin nimillä jefu-piireissä kutsutaan. On muodostunut lajin tapa siitä, että mukaan rostereihin mahtuu vielä siinä kauden alun kynnykselläkin. Mitä sitä nyt talvea tai kevättä tärväämään treeneissä, kun kesällä palaa kuitenkin niitä viikonloppuja peleissä. Tämä on toki tyypillistä harrastelajeille… Niin kauan kun kilpailua pelipaikoista ei ole, näin on itse asiassa varsin rationaalista tehdä ainakin pelaajan näkökulmasta.

Kun nuo kaksi yllä olevaa huomiota ynnää yhteen, siirrytään seuraavaksi muistelemaan viime kauden Vaahteraliigan All Stars miehitystä. Enemmän kuin puolet liigan 23 pelipaikoillaan parhaiksi katsotusta pelaajasta ei ole nyt maaliskuun puoliväliin mennessä solmineet tai ainakaan julkaisseet sopimusta kauden 2012 pelaamisestaan. Kahdestatoista sopimuksettomassa tilassa olevasta All Stars-pelaajast apuolet, eli kuusi ovat kotimaisia nimiä. Jenkkifutiksen passiivisen viestintäkulttuurin johdosta on vaikea tehdä johtopäätöksiä siitä, ovatko nämä tähtipelaajat lopettaneet uransa, tai odottelevatko he vain sitä kevään edistymistä.

Olisi upeaa, jos jefussakin peliuran päättäminen huomioitaisiin tavalla tai toisella. Minimissään asian voisi noteerata kauden ensimmäisessä kotiottelun alussa, puoliajalla tai vaikka otteluohjelmassa. Paitoja ei tarvitse hinata areenoiden lippusalkoihin, mutta edes tieto lopettamisesta olisi paikallaan. Ehkä seurat näin osaisivatkin toimia, mikäli ne pelaajien lopettamispäätökset olisivat tiedossa ja myös päätökset olisivat todellisia.

Mutta takaisin niihin tähtipelaajiin. Alla ohessa lista kauden 2011 All Stars kokoonpanosta ja tiedossa olevista kohtaloista.Listan sopimuksettomilla pelaajilla moni Vaahteraliigan joukkue kykenisi tekemään vielä niitä viimehetken tiikerinloikkia kauden menestyjiä spekkailtaessa. Ja mahtuisi noista muutama vielä siihen 4 pelaajaa vaille täynnä olevaan Wolvojen all-stars-euro-rosteriinkin.

VAAHTERALIIGAN ALL STARS HYÖKKÄYS 2011

QB Dan Selway, Lappeenranta Rajaritarit -> Siirtyi Saarland Hurricanesiin

 OL Jake Forshey, Jyväskylä Jaguaarit ->Ei tietoa jatkosta

OL Timo Rahkola, Helsinki Roosters-> Ei tietoa jatkosta

OL Pasi Lautala, Porvoo Butchers-> Jatkaa Butchersissa

OL Janne Rantanen, Helsinki Wolverines-> Ei tietoa jatkosta

OL Arttu Tennberg, Porvoo Butchers-> Jatkaa Butchersissa

 RB Gregory Fountain, Seinäjoki Crocodiles->Ei tietoa jatkosta

RB Joseph Doss, Helsinki Wolverines->Ei tietoa jatkosta

WR Anthony Squillini, Lappeenranta Rajaritarit ->Ei tietoa jatkosta

WR Markku Luoto, Lappeenranta Rajaritarit ->Ei tietoa jatkosta

WR Ville Kurvinen, Porvoo Butchers->Ei tietoa jatkosta

K/P Ilkka Laitinen, Seinäjoki Crocodiles->Ei tietoa jatkosta

VAAHTERALIIGAN ALL STARS PUOLUSTUS 2011

DL Aki Rinne, Porvoo Butchers ->Jatkaa Butchersissa

DL Anssi Nevalainen, Helsinki Wolverines ->Jatkaa Wolverinesissa

DL Janne Rautiainen, Seinäjoki Crocodiles ->Jatkaa Crocodilesissa

LB Robert Bishop, Seinäjoki Crocodiles ->Ei tietoa jatkosta

LB Sebastian Karbin, Porvoo Butchers->Ei tietoa jatkosta

LB Kalle Da Silva, Lappeenranta Rajaritarit ->Siirtynyt Wolverinesiin

LB Andrew Keel, Oulu Northern Lights ->Ei tietoa jatkosta

DB Stacey Thomas, Oulu Northern Lights ->Jatkaa Oulussa

DB Tuomas Leinonen, Seinäjoki Crocodiles -> Jatkaa Crocodilesissa

DB Hannu Abonce, Helsinki Wolverines->Jatkaa Wolverinesissa

DB Toni Haukkamaa, Porvoo Butchers ->Jatkaa Butchersissa

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi