Kasvu taittui katsojamäärissä

jefumaster 12.11.2017 14:22 64 kommenttia

Kuva: Jari Turunen

Jo useamman vuoden ajan jatkunut katsojamäärän kasvu taittui Vaahteraliigassa kesällä 2017. Liigaotteluiden katsojakeskiarvo putosi 17,7% vuoden 2016 komeasta 586 katsojasta lukemaan 482.

Viime kesä muistetaan varmasti pitkään koleasta kesäkuusta, mutta myös siitä, että ensimmäistä kertaa kaikki Vaahteraliigan ottelut pystyi seuraamaan kotisohvalta suorina Ruutu+ -lähetyksinä. Molempia näistä on veikattu syiksi katsojamäärien laskuun. Todennäköisesti vähennys johtuu molemmista tekijöistä.

Jenkkifutis on parasta paikan päällä katsottuna. Näin ainakin sanotaan ja tätä todisti kauden 2017 aikana yhteensä 20 247 katsojaa seurojen järjestämissä ottelutapahtumissa. Edellisellä kaudella vastaava lukema oli 24 635. Tasaisessa kasvussa olleet lukemat taittuivat dramaattisesti, mutta samalla jenkkifutista tarjottiin penkkiurheilijoille enemmän kuin koskaan aikaisemmin liigan suorien televisiolähetysten ansiosta.

Royals jälleen sarjan suosituin joukkue

Royals houkuttelee faneja myös Vaasan alueen ulkopuolelta. Kuva: Jari Turunen

Vaahteraliigan suosituin joukkue oli toistamiseen Wasa Royals. Vaikka vaasalaisten katsojakeskiarvo putosi alle tuhannen katsojan määrään (905), oli Royals katsojamäärissään täysin omissa lukemissaan muihin Vaahteraliigan joukkueisiin verrattuna. Liigakauden kaikki kolme yli tuhannen katsojan peliä pelattiin Vaasassa ja joukkueen yleisökeskiarvo oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin tilastossa toiseksi tulleella Tampere Saintsilla (485). Huomionarvoista on se, että liigan kolme katsojamääriltään suosituinta joukkuetta ovat kaikki nousseet liigaan viimeisten kahden vuoden aikana (Royals, Saints, Huskies).

Joukkue Yleisömäärä 2017 Yleisökeskiarvo 2017 Muutos edelliseen vuoteen
Wasa Royals 5433 905 -20,9
Tampere Saints 2910 485 -13,1
Hämeenlinna Huskies 2664 444 -17,6
Turku Trojans 2558 426 -37,1
Helsinki Roosters 2450 408 -13,7
Seinäjoki Crocodiles 2329 388 -39,0
Porvoo Butchers 1903 317 +15,3

Prosentuaalisesti suurin kato katsomossa kävi Seinäjoella. Juhlavuottaan juhlineen joukkueen suuret panostukset ottelutapahtumiin eivät tuottaneet toivottua tulosta ja edelliseen kauteen verrattuna katsojamäärä romahti peräti 39%. Komea OmaSP Stadion houkutteli lehtereilleen ainoastaan keskimäärin 388 katsojaa, joka on liigan toiseksi huonoin lukema.

Liigajoukkueista ainoastaan Porvoo Butchers onnistui kasvattamaan katsojamääriään edelliseen kauteen verrattuna. Kasvusta huolimatta Butchers oli edelleen sarjan pienimpiä yleisöjä isännöinyt joukkue.  317 katsojan keskiarvo merkitsi kuitenkin 15% kasvua lipunmyynnissä.

Tulevalla kaudella Vaahteraliigaan nousee Kuopio Steelers. Kaudella 2017 kuopiolaiset onnistuivat keräämään divariotteluihinsa keskimäärin 387 katsojaa, joka on samalla tasolla kuin Crocoilla menneellä kaudella, mutta vähemmän kuin Trojansilla, jonka katsomolukuja tulokkaan pitäisi kompensoida kokonaiskatsojamäärien kasvattamiseksi. Isännöimässään Spagettimaljassa kuopiolaiset esittelivät tapahtumanjärjestelykykyjään keräämällä katsomoon komeat 1354 fania.  Steelersin järjestämä divisioonan loppuottelu on yksi tämän kauden hienoimmista jefun yleisöteoista eikä tuo kalpene yhtään sille kaikkein komeimmalle, Vaahteramaljalle jota seurasi Helsingissä tänä vuonna paikan päällä ”vain” 2803 katsojaa.

Vaahteraliigan TV-sopimus jatkuu 2018-2020

Liigapelejä pääsee seuraamaan Ruutu+ palvelusta suorina lähetyksinä seuraavien kolmen kauden ajan. Jenkkifutiksen suurkuluttajille tämä tarjoaa hemmottelua omilla kotisohvilla, mutta seurojen lipunmyynnistä vastaaville sopimus merkitsee suuria haasteita. Ottelutapahtumiin ja katsomoiden olosuhteisiin on panostettava aiempaa enemmän, mikäli lippuja halutaan myydä nykyisillä hinnoilla vaativille asiakkaille. Kun lippu yhteen liigapeliin maksaa saman verran kuin kuukauden katseluoikeus Ruutu+ palveluun, saattaa yhä useampi katsoja laiskistua seuraamaan pelejä televisiosta. Jos asiaa tarkastelee pelaajan perspektiivistä, niin tuskin mikään on  niin tylsää kuin pelata tyhjälle katsomolle.

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Kaksi teräinen miekka, antaa mahdollisuuden seurata kotisohvalta oman joukkueen pelejä kun ne pelataan vieraissa, joten siinä mielessä plussaa. ja toisaalta kiva katsella muitakin joukkueita.

  Sitten taas jos keli näyttää huonolta, niin jaksaako sitä lähteä katsomoon kun voi katsoa kotimatsin kotisohvaltakin.
  Siinä seurojen pitäisi pystyä tuottamaan palveluita yleisölle jotka tulevat peleihin katsomaan. Varsinkin kun keli ei ole hyvä, niin pitäisi pystyä tuomaan lisäarvoa tapahtumaan, on se sitten erikoistarjous kahvi+sadeviitta.

 • On turhaa kilpailuttaa/riitauttaa joukkueita ja Ruutua keskenään. Sajl voisi tehdä tempauksen, jossa Ruudun tilaajat saavat halutessaan toivomansa joukkueen kausikortin ilmaiseksi ja joukkue puolestaan panostaisi oheismyyntiin. Maksamaton katsoja, joka syö kaksi makkaraa ja juo kahvin jättää kuitenkin seuralle enemmän rahaa, kuin kotona istuva katsoja.

 • Kuvaus ja ohjaus jättää runsaasti toivomisen varaa. Ihmetyttää kuinka monen vuoden jälkeen kuva ei seuraa tilanteita.

 • Butchers ja Crocodiles matsien katsojamääräät puolittuivat kudesta 2017 ja niissä taisi sää näyttää suurempaa osaa. Tosin Ruutu-näkyvyys saattoi osaltaan auttaa. Trojans-matsin katsojamäärä pieneni kolmanneksen vastaavasti Saintsia kävi katsomassa enemmän populaa kuin edellisellä kaudella. Huskies veti reilusti enemmän katsojia Velolle kuin TAFT edelliskaudella ja Royalsiakin kävi katsomassa parisataa katsojaa enemmän. Välierä Butchersia vastaan veti puolestaan tuplaten väkeä kuin alku kesän sumussa pelattu eka kohtaaminen.

 • Suhteellisesti katsottuna Roostersin katsojamäärät ovat umpisurkeita. Mutta ei tuo ole ihme kun eivät panosta asiaan pätkääkään.

 • ”Jos asiaa tarkastelee pelaajan perspektiivistä, niin tuskin mikään on niin tylsää kuin pelata tyhjälle katsomolle.”

  Aikamoinen yleistys. En minä pelaa katsojille. Tuskin huomaan katsojia tai heidän puuttumistaan kun pelaan. Pelaan koska nautin siitä haasteesta ja väännöstä. Onnistumiset ja voitot lämmittävät sydäntä. Etenkin pelikavereiden onnistumiset ilahduttavat. Varsinkin jos on edesauttanut tilannetta. Pelaan pelikavereilleni ja itselleni. Vastustajaa kunnioitan.

  Sen jälkeen tulee vasta se katsojien arvostus, joka kumpuaa siitä että heitä laji kiinnostaa, he osallistuvat kannustamalla ja joskus myös rahoittamalla toimintaa. Aika moni muu asia jefussa on siis paljon tylsempää kuin tyhjille katsomoille pelaaminen. Ehkä me hyökkäyksen linjamiehet vaan ollaan tämmöisiä. :)

  Seurajohto voi pohtia ottelutapahtumaa, katsojia ja heidän katsojakokemuksensa tasoa. Osallistun kyllä pelaajanakin ihan mielelläni ottelutapahtuman vaatimuksiin, kuten pelaajaesittelyihin jne ja ymmärrän asian taloudelliset realiteetit, mutta en kyllä saa niistä mitään kicksejä vaikka joskus yleisössä onkin ollut yli 2000 katsojaa (juu, Vaasassahan sekin oli)

 • Oikeastaan linjamies Leitsaro kuvasi hyvin mistä jefussa on kyse Suomessa. Se on harrastelaji jossa pelaajaa kiinnostaa eniten oma suoritus eikä yleisön läsnäolo tai poissaolo hetkauta paskaakaan. Juuri tästä syystä TV-sopimus on typerä ja kallis elementti marginaalilajissa.

 • No toi sää oli ruusuinen koko kesän, joten monta matsin jäi sen takia käymättä. Isompi asia on heikko ottelutapahtuma ja sarjojen epätasaisuudet. Pelit yleensä pelattu ennen peliä. Laadullisesti peli on hidasta ja laadutonta. Miksi ottelutapahtuma ei niputeta nuorten ja naisten pelejä? Liiton panos mainontaan on heikkoa ja tuo maksuteeveen taakse piiloutuminen on surkea päätös. Tämä laji pitää päästä vapaille kanaville kaikkien nähtäväksi eikä maksumuurin taakse piiloon isolta yleisöltä. Tämä asia on ihan kaikki kaikessa. Toinen asia on nettistiimauksen saaminen ihan jokaiseen peliin. Kaikki pelit pitää saada tuubiin ja sille omat sivustot lähetyslistoineen. Nettistiimauksen järjestäminen (koordinointi) liiton haltuun kunnolla. Näkyvyys, näkyvyys ja vielä kerran näkyvyys on se juttu millä se massa katsomoonkin löytää. Lopuksi Suomeen olisi aika saada kunnollinen jenkkifudisstadion. Nyt on aika surkeita fasiliteetteja jefulle. Velo Helsingissä on surkea ränni ja se on muka lajille hyvä, mutta surkea paikka sekin on. Muualla asiat vielä huonommin. Fasiliteetit eivät houkuta katsomoon ketään. Esim. Porvoo Keskuskenttä on karmea katsojille. Kaukana kentästä, matala ja ahdas.

 • Eiköhän kunnollinen kenttä rakenneta heti kun siihen löytyy rahoitus. Oisko sulla heitää siihen euroja?

 • Oletko.käynyt kaikilla stadioneilla missä Vaahteraliigaa pelattiin 2017? Rohkenen epäillä jos väität Veloa parhaaksi.

 • Tää on jännä kun jaksetaan ränksyttää leukoja että ”onks sulla euroja, onks sulla ehdotuksia, ootko käyny kaikilla”… voi nyt v**tu. Laittakaa niitä parempia ehdotuksia ja parempia paikkoja ja lopettakaa toi puskista räksyttely ja kysymyksillä vastaileminen. Kuullostaa ihan mielenvikaisten lässyttämiseltä.

 • Miksi juuri Vaasa, Tampere ja Hämeenlinna ovat katsojatilastojen kärjessä. Siinä olisi mietittävää jengille. Voisiko johtua siitä, että ovat divarissa joutuneet/päässeet rakentamaan kokonaiskonseptiaan kuntoon ja tossa konseptissa huomioidaan myös katsojat.

  Surkein tilanne on Suomen suurimmalla markkina-alueella Helsingissä. Roostersin houkuttelemat katsojamäärät on kehnoja eikä selitykseksi riitä pk-seudun kova viihdetarjonta. Tampere ja Turku ovat onnistuneet kasvattamaan fanipohjaansa siinä missä Roosters ei saa edes omia vanhoja pelaajiaan katsomoon kertaa vuodessa useammin.

  Olisiko vihdoinkin sen aika, että Roosters tekisi lajin eteen muutakin kuin kuppaa lähialueiden ja vähän kaukaisempienkin kylien parhaat gloryhunterit ripustamaan varman mitalin kaulaansa. Roosters voisi panostaa vihdoinkin lajikulttuuriin ja yleisömäärien kasvattamiseen.

  TV-sopimus on lajin suuruudenhulluuden monumentti. Keskitytään väärään asiaan ja eletään kuin pellossa. Jenkkifutis ei ole kasvanut yhtään suuremmaksi lajiksi telkkaripelien aikana ja lisenssipelaajien kasvu tapahtuu tällä hetkellä naisten sarjoissa joissa SEURAT tekee kovaa duunia. Onneksi naisten liigassa joukkueet eivät jatkaneet vuonna 2016 alkanutta jenkki-kilpavarustelua yhtä vuotta pitempään ja nyt keskitytään olennaiseen. Saattaa tosin olla että kuun Roosters ei voittanutkaan mestaruutta naisissa turvaudutaan Kukkolassa ensi kaudella amerikanapuihin kunnianpalauttamisen merkeissä. Eihän Wolvot voi olla parempia pitkään Stadissa.

  Jefun markkinointi pitäisi uudistaa. Näköjään kaikki paukut menee läkähdyttävään tarinavirtaan Vaahteraliiiga.fi sivulla ja kaikki muu jää unholaan. Panostuksen kaiken maailman fantasy-juttuihin voisi lopettaa ja paukut siirtää yleisömäärien kasvattamiseen ja junnujen esiin nostamiseen. Voisiko noihin televisioitaviin liigamatseihin saada esimerkiksi puoliajoille tarjolle jotain sellaista osallistavaa, joka johdattaisi porukan katsomoihin ja TV-kameroille alttiiksi.

 • taas alkaa uus kierros tyhjänpäiväistä lätinää vanhasta aiheesta. Jos teillä kerran on ehdotuksia lajin kehittämiseksi, niin lähettäkää niitä seuroille ja liittoon. Eiköhän ne ota rakentavia ehdotuksia vastaan ja toteutakin niitä mahdollisuuksiensa puitteissa. Mukaankin varmaan pääsee niitä toteuttamaan, tosin täällä kommentoivilla taitaa vastaustensa perusteella olla yleensä tärkeämpääkin tekemistä.

 • Onko kellään tietoa, mitä toi ev sopimus maksaa seuralle? vai maksaako?

 • siis TB :-D

 • hah hah…voihan vee…siis hiukan nakkisormi kun yroitän näpytellä TV :-D

 • Kaikki TV-sopimukseen tä Roostetsiin liittyvä kritiikki julistetaan automaattisesti ”tyhjänpäiväiseksi lätinäksi”. Itse ihmettelen miksi SAJL ei julkaise itse artikkeleita lajin tilanteesta, katsojamääristä tai TV-sopimuksen tuomasta yleisösuosiosta.

  Nyt toteutetaan putkiaivoisesti muutaman henkilön fakkiutunutta ja pakkomielteistä unelmaa ja lajin harrastajat seuroineen ovat maksumiehinä hiljaa kuin teuraslampaat.

 • Onneksi tulee liittokokous kohta ja siellä on kaikki nämä täällä upeita uudistusehdotuksia tekevät paikalla. Kammetaan joku nimimerkeistä uudeksi puheenjohtajaksi SAJL:N ja Pasilaan muutama muu nimimerkki töihin niin kyllä se sitten lähtee !

 • Täältä löytyy niin paljon viisautta, ettei aikaakaan kun jefu olisi jo suositumpaa kuin lätkä. Nyt kaikki viisaat ilmoittautumaan!!

 • On aivan turha lähteä väheksymään Gridiron-sivuille kirjoitettuja kehitysehdotuksia. Kommenttien historiassa on annettu kymmeniä tai enemmänkin hyviä kehitys-, markkinointi-, ja sääntöehdotuksia joista useimmat olisivat toteutuskelpoisia sellaisenaan. Palautteessa annettu kritiikki on pääosin kanssa aiheellista ja toi TV-sopimus tuntuu olevan jonkinlainen tabu josta päättäjät vaikenevat kuin isommastakin valtiosalaisuudesta.

  Lajia tulisi kehittää jatkuvasti. Liian pitkän (kalliit) sopimukset eivät ole tätä päivää varsinkaan silloin kun sopimuksille ei voida tuoda seuroille lisää rahaa tyhjiin kassakirstuihin. Oli sitten kyse sarjojen kokoonpanoista, import-säännöistä taikka loppuottelun järjestämisasioista. Minkään ei pitäisi olla liian pyhää jotta siihen ei voisi koskea vähimmillään kritiikillä.

  Nyyt näköjään ääntään korottavat taas besserwisserit jotka yrittävät väheksynnöillään hiljentää kritiikin ja/tai kehitysehdotukset. Ihan hyvä että on olemassa edes yksi asiallinen palsta jossa keskustelu on rakentavaa ja samalla kriittistä. Kiitos siitä.

 • Päivän parhaista nauruista!

 • Ei kai tuo kritiikki tapa. Olisin enemmän huolissani, jos kritiikkiä ei olisi ja meillä tilanne on mikä on. TV sopimuksessa on varman hyviäkin puolia, mutta nyt ensimmäisen kauden jälkeen näyttää siltä, että se on tulojen siirto seuroilta TV yhtiölle.
  Onkohan mahdollista rakentaa jonkinlaista ”blackout” sääntöä, jossa pelipaikkakunnilla ottelu ei näkyisi suorana. Tämä nyt vaan yhtenä ajatuksena.
  Monella paikkakunnalla katsoja valitsee kotisohvan, jos sää on hiukankin huonompi ja Ruudun nykyhinnoilla se on ihan ymmärrettävää.
  Tällä hetkellä TVstä kärsii eniten ne seurat jotka on panostaneet tapahtumiinsa eniten ja saaneet väkeä aiemmin katsomoihin.

 • Kivat naurut saa aina kun tulee tänne. Yhdellä lukukerralla saa aina havaita miten tyhmiä ihmiset ovat. Näillä opeilla saa lajin kuin lajin upotettua suohon ja poistettua ihmisten ilmoilta pimeään kellariin.

  Ja johtuisiko se kritiikki näitä kommentteja kohtaan siitä, että täällä esitettyjä asioita on seurat käsitelleet jo vuosikymmeniä ja erinäköisistä syistä päätyneet valitsemaan toisin. Se, että kaikkia näitä asioita ei avata foorumiurpoille ei tarkoita etteikö seurat näistä asioista keskustelisi hyvinkin avoimesti.

  Päivän paras käsite ”televisioinneista kärsii” Kuvaa hyvin sitä todellisuutta, jossa kirjoittaja elää.

 • Sinusta tämän kokoisen lajin on viisasta maksaa puoli miljoonaa kolmen vuoden tv-lähetyksistä? Hei me tienataan tällä!

 • Ei taida olla sullakaan oikeen kokemusta seurojen taustatoiminnasta.
  Uskallan väittää kokemuksella, että seurojen katsojamäärät peleissä on vähentyneet 2016-2017 ja yksi syy on TV. Vaikeahan tuota suoraan on todistaa, mutta kerroppa parempi syy. Pudotus on kuitenkin kohtuu reipas.

 • katsojat paikanpäällä ovat voineet vähentyä, mutta vaahteraliigaa seuraavat ihmiset ovat hyvinkin voineet lisääntyä.

 • Tämä TV-sopimus on muutaman reliikin monumentti. Marginaalilajin johdolla on unelma jonka toteuttamisesta seurat maksavat uskomattoman kovan hinnan. Vähintä mitä SAJL voisi tehdä, on antaa julkisuuteen avoimesti dataa otelluiden katsojamääristä joka on internetpohjaisen toteutuksen johdosta mahdollista selvittää yhden katsojan tarkkuudella.

  Puolen miljoonan kuluerä ja kaupan päälle lipputulojen merkittävä pudotus. On siinä seliteltävää syksyn liittokokouksessa…

 • En tiedä, mitä TV-sopimus maksaa, enkä ota siihen kantaa. Sen käsittely lienee liittokokouksen/hallituksen asia. Sen sijaan haluan esittää kysymyksen: lisäisikö se katsojien määrää pidemmällä tähtäimellä, jos TV-näkyvyys estettäisiin? Vastakysymys: lisäisikö se, että matseista tehdään tapahtumia? Jos tarkemmin ajattelee, nämä eivät suinkaan ole erillisiä asioita ja varsinkaan pidemmällä tähtäimellä. Kyse on lajin arvostuksesta ja se on strateginen kysymys. Pelaajankin kannalta uskoisin olevan merkitystä sillä, näkyykö peli TV:ssä vai ei ja pelaajien määrän ja laadun merkitystä tuskin moni kiistää.

  Stream ei ole vaihtoehto. Se vie kyllä katsojia, muttei tuo pitkällä tähtäyksellä uusia. Toisaalta sellainen palvelee hardcore-katsojia ja sopii siksi divisiooniin.

  Nämä ovat siis strategisia kysymyksiä, joita ei pidä pohtia ainoastaan yhden tai kahden kauden perusteella. Tällaisia asioita pohdittaessa ei ole yksiselitteisiä oikeita vastauksia, eikä näitä pidä jättää erillisiksi asioiksi Olisi hyvä pohtia, miten TV-sopimusta voisi hyödyntää laajemminkin niin liiton kuin liiga-seurojenkin tasolla.

  Lopulta päätös voi osoittautua oikeaksi tai vääräksi, mutta tuskin se ihan arvaustakaan on. Yrittämättä ja riskittä ei päästä eteenpäin, ja sitä varten kaikissa organisaatioissa on johto. Johdon päätöksillä mennään. Liittokokouksessa asiasta varmaan keskustellaan ja toki täälläkin saamme me fanit/harrastajat käydä omaa keskusteluamme. Ehkä parhaat ajatukset päätyvät seurojen tai liiton päättäjien korviinkin.

 • ”katsojat paikanpäällä ovat voineet vähentyä, mutta vaahteraliigaa seuraavat ihmiset ovat hyvinkin voineet lisääntyä”. Tätähän juuri on kerrottu. Rahaa menee muualle kuin lajiin.
  @filebacker Pelaajalisenssien määrä ei ainakaan 2017 kaudella kasvanut, päinvastoin laski miesten sarjoissa.
  Kyllä TVssä hyötyjä on, mutta sen hinta on tällähetkellä kova seuroille. Seurat on liitto, hehehehe

 • Joka pelin näkyessä televisiosta sponsoreiden houkuttelu varmasti helpompaa ja/tai isomman summan saaminen

 • Koskee myös aika pitkälle jefua. Eli rohkeasti vain mukaan, jos haluaa tosissaan asioihin vaikuttaa. Jos oma aika on kortilla, niin silloin kannattaa miettiä millä sävyllä tällä ehdotuksia jakelee.

  https://yle.fi/uutiset/3-9928619

 • Sittenhän tässä ei ole seuroilla mitään hätää kun sponsoreita tulee ovista ikkunoista.
  Ja liitollakin niitä riittää. Maajoukkue pelaajille maksetaan osallistumis aksut yms.
  Enää puuttu se rahan tekijä.
  Eli seurat.
  Voin olla hiukan pessimisti, mutta jefussa isojen yhteistyösopimusten tekeminen on todella harvinaista. Puhun 5 numeroisista summista. Pienempien summien tekijöitä löytyy, mutta niitäkin kovin rajallisesti. Muutama henkilö tekee rahaa seuraan ja kuluttajia löytyy kyllä sitten enempikin.

 • Täyttä Asiaa:
  Pienempien summien tekijöitä löytyy, mutta niitäkin kovin rajallisesti. Muutama henkilö tekee rahaa seuraan ja kuluttajia löytyy kyllä sitten enempikin.
  Jotkut kuvittelevat että asia on toisin, mutta ei ole.

 • Twitterin uumenista löytyi seuraavanlainen listaus palloilulajien yleisäkeskiarvoista. Vaahteraliiga asettuisi tuolla listalla tämän kauden määrillä kymmenenneksi. Tuon perusteella ei jefun katsojamääristä kannata takamustaan repiä. Ei nuo niin kehuttavia muidenkaan lajien katsojamäärät ole, jos vertaa lajien harrastajamääriä.

  ”Suosituimmat suomalaiset palloilusarjat yleisökeskiarvon perusteella:
  1. Liiga 4327
  2. Veikkausliiga 2478
  3. Superpesis 1285
  4. Korisliiga 941
  5. Ykkönen 888
  6. Mestis 817
  7. Mestaruusliiga 620
  8. Salibandyliiga 596
  9. Naisten Superpesis 499
  10. Naisten Mestaruusliiga 435”

  Lähde:

  https://twitter.com/Quethas

 • Ei TV-näkyvyys tuo yhtään ylimääräistä sponsoria seuroille ilman kovaa duunia. Hyvä esimerkki on itse TV-lähetys Ruutu+ palvelussa jonne ei kauden aikana saatu hankittua yhtään uutta mainostajaa niiden lisäksi jotka alussa sinne oli kaavittu.

  Eikä Vaahteraliigan Ruutu+ lähetys tuo pomminvarmasti yhtään sponsoria EI-vaahteraliigajoukkueille, jotka joutuvat osallistumaan liigapelien televisioinnin kustannusjakoon.

  Harrastelaji on harrastelaji ja nykyinen suuruudenhullu lajipolitiikka johtaa yksittäisten seurojen tuhoon yksi kerrallaan. Jos tuo kolmen kauden TV-tuotannon hinta 500.000€ pitää paikkansa investointina kannattaa rinnalla miettiä miten itse 166.666 euroa kaudessa käyttäisi lain hyväksi. Ruutu+ yhtälö on kannattava vain, mikäli katsojamäärät ovat riittävän suuret. Jostain syytä näistä todellisista katsojamääristä vaietaan, vaikka nykyteknologialla hyvinkin tarkka katsojamäärän seuranta on mahdollista.

  Vuodesta toiseen SAJL:n jäsenseurat hyväksyvät itse lajiliiton budjetin sekä seuroille asetetut erilaiset vuotuiset kustannukset. Mitä tapahtuisi, jos KAIKKI divariseurat vaan ilmoittaisivat että eivät suostu maksamaan heille jyvitettyjä Vaahteraliigan TV-lähetysten tuotantokustannuksia. Ihmettelen suuresti miksi divariseurat eivät ole nousseet asiasta kapinaan aiemmin.

  Toistaiseksi niitä on viety kokouksissa taitavalla kokoustekniikalla kuin pässejä narussa itselle vahingollisiin päätöksiin.

 • Tuo puoli miljoonaa on vahvasti alakanttiin laskettu. Summa menee pelkästään jo Mobile-TV:n amatöörimäisen tuotannon tuotantokustannuksiin. Siihen päälle Ruudun lähetyskustannukset. Ruudustakin kaikki matsit on poistettu jo kuukausi sitten, joten jälkilähetyksenä niitä on turha koittaa katsella. Jos olisi nettistriimeinä liiton sivuilla tallessa, niin niitä voisi näin off-seasonilla katsella myös.

 • Pystyykö tilastoista tekemään analyysia pelipäivän merkityksestä katsojamäärään? Oma epäilys on että TV sopimuksen negatiivinen vaikutus johtuu enemmän pelipäivien kiinnittämisestä kuin siitä että jengi valitsisi enemmin telkarin kuin tulisi paikan päälle. Näin ainakin segmentissä ”Ystävät ja sukulaiset”.

 • Arki- ja viikonloppupelien katsojamääristä on puhuttu pitkät ajat. On niitä, joiden mielestä kesällä viikonloppupeleissä ei käy väkeä kun porukka lomailee mökeillään jne silloin ja toisten mielestä taas arkipeleihin ei saada väkeä kun on arki ja työpäivät …

  Ruutu+ sopimus merkitsee sitä, että ollaan ”kanavan” ohjelmakartan armoilla ja joudutaan laittamaan pelejä arkipäiville. Syitä pelipäivien jakamiseen löytyy myös vaikkapa tuomarimäärän lisäämisessä ja hyvien tuomarien saamisessa aina liigapeleihin samanaikaisesti.

  Minulle itselle Ruutu+ ja erityisesti 15€:n tarjous (josta tuli sittemmin pysyvä hinta) merkitsi sitä, että en käynyt kaudella 2016 yhtään kertaa katsomassa Vaahteraliigaa paikan päällä. Miksi menisin ja maksaisin sen saman 15€ matsista, jonka voi katsoa vaikka laiturilta onki kädessä ja lonkerotölkki toisessa. Mainittakoon se, että olen parin vuosikymmenen ajan käynyt vuosittain vähintään kolmessa liigapelissä ja siihen päälle lähiseudun divaripeleissä tasaiseen. Nyt seurasin ainoastaan divaria katsomosta käsin ja kertaalleen siellä divaripelissä katselin liigaa Ruutu+ kuvaruudusta livepelin ohessa.

 • Taitaa crocodiles nostella kannua ens kauden jälkeen, huhhuh mitä jenkkejä tulos kesälle!

 • Televisioinnista puheen ollen YLE näyttää just nyt livenä All Blacks vs Les Bleus. Siis kaalikorvien laji. Suomessa marginaalilaji, jota JeFu ei enää ole.

 • Ei taida vielä kannu nousta, mutta jos edes playoff paikka. Ei kyllä huonompia voi olla kuin viimekaudella.

 • Tuo Listausta nimimerkin listaus on oikein hyvä realiteetti tsekkauksen paikka kaikille. 500 katsojaa mihin tahansa kesällä järjestettävään urheilutapahtumaan ei ole millään muotoa surkeaa. Tuolla listalla sijalle 7. nouseminen ensi kesän tavoitteeksi, yhdessä ja erikseen?

 • Missä Vaasan vahvistukset? Eikö kukaan halua pelata siellä?

 • ekaksi pitäisi saada sopparit rosterissa oleville 25.lle pelaajalle.

 • Butchers signannu QB:n!! Nerokas veto!!

 • Uskallatko avautua vähän enemmän…

 • saa nähdä keksiikö joku muukin tuoda QB.n tuon Butchersin ”nerokkaan” vedon jälkeen.

 • Vahva huhu on olemassa, että Royals ja Crocodiles ovat molemmat signaamassa offseasonin aikana itselle QB:n. En osaa sanoa onko se yhteensattuma, että molemmat Pohjanmaan seurat ovat samoissa aikeissa, mutta ovat myöskin nerokkaasti oivaltaneet, että QB kannattaa joukkueeseen signata. Joka tapauksessa Butcherss vaikuttaa olevan asiassa edelläkävijä.

 • Onko jengi täällä ihan pihalla? QB:n signaaminen nerokasta? Ette te voi olla tosissanne??

 • Psstt, kurkista peiliin ja mieti ymmärtääkö peilissä näkyvä täällä yritettyjä sukkeluuksia mitenkään?

 • En mä mihinkään peiliin katso. Sielt kattoo vastaan niin ruma pärstä, et nään painajaisii koko viikon.

 • Johtuuko sitten TV sopimuksesta vai mistä, mutta Crocodiles on hinnoitellut kausikorttinsa maltillisen 30€ hintaiseksi.
  Se että saadaanko huomattavasti halvemmalla kausikortilla enemmän katsojia otteluihin, jää nähtäväksi, mutta kalliina tuota ei enää voi pitää.

 • Onko tietoa missä Crocot pelaavat. Johtuiko katsojamäärien puolittuminen uudesta stadionista?

 • Seinäjoella on käytännössä kaksi vaihtoehtoa mitkä täyttävät standardit eli joko tuo 2017 kaudella käytössä ollut OmaSP stadion tai keskuskenttä, jollei joupiskalle saada katettuja katsomoja.
  Crocot tuon areenan varmaan julkaisevat kunhan paikka varmistuu.

 • Myydään kausarit kympillä ja lasketaan ne paikallaolijoiksi kuten Vaasassa niin saadaan mahtuvat yleisöluvut ja laji mahtavaan nousukiitoon. Tai perustetaan U12, U14 ja U16 joukkueet niin joukkuemäärät tuplaantuu. Ei poikkea juurikaan nykymallista jolla lukuja kaunistellaan.

 • Eiköhän Vaasassa ole ollut oikeastikin eniten yleisöä, joten tuon voi luokitella kateellisten huuteluksi. Vai kuinka teidän seuralla oli katsojia?
  Tuo että kausarin hinta on oikeasti todella kohtuullinen, johtuu sinun mielestä siitä että päästään kaunistelemaan lukuja?
  Ehkä kaikki ei toimi kuten te.

 • Provinssiinkin saa lipun halvemmalla nyt.
  Ööli böörd nääs.
  Joku oikeesti myykin noita kausareita, esim. joululahjoiksi.
  Saa käyttää, mutta ei oo pakko.

 • ”Tai perustetaan U12, U14 ja U16 joukkueet niin joukkuemäärät tuplaantuu.”

  – Mitä merkitystä tuolla olisi, kun kyseisillä ikäluokilla ei kilpailla, eikä niitä siten lasketa mihinkään joukkuekiintiöön.

 • Elä nyt tule faktoilla pilaamaan hyvää läpänheittoa. Tylsis.

 • no katsomäärät on kyllä välillä ihan huvittavia.
  Viime kesänä Velolla näki sokee kepilläkin että katsojia oli alle 200, mutta tilastoissa oli 400+ katsojaa. Toki jos kausikorttilaiset lasketaan mukaan, niin voihan se olla kuin jokereilla aikanaan. halli tyhjä, mutta lippuja myyty 8000kpl

 • Niin.. ja Velolla pruukaa pääsee itsekkin molemmilla porteilla klikkiin

 • Tässä olisi import-keskusteluun uusi elementti. Liitto voisi alkaa jo suunnitella vahvistuksia maajoukkueeseenkin. Sattuneista syistä nämä eivät kuitenkaan saisi kirjoittaa tälle palstalle:)

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=fRj34o4hN4I

 • Toi on ihan selvästi ollu Olli Jussilan opissa. : )

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *